Pregled bibliografske jedinice broj: 853154
Kultura prehrane i blagovanja tijekom prapovijesti na istarskom području
Kultura prehrane i blagovanja tijekom prapovijesti na istarskom području // 3. istarski povijesni biennale/The 3 rd Istrian History Biennale, Cerealia, Oleum, Vinum ...: Kultura prehrane i blagovanja na Jdranskom prostoru, Svezak 3 / Mogorović Crljenko, Marija, Uljančić-Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Državni arhiv u Pazinu ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Pučko otvoreno učilište Poreč ; Zavičajni muzej Poreštine, 2009. str. 9-36 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 853154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultura prehrane i blagovanja tijekom prapovijesti na istarskom području
(Culture of Nutition and Eating in Prehistory in Istria)
Autori
Buršić-Matijašić, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
3. istarski povijesni biennale/The 3 rd Istrian History Biennale, Cerealia, Oleum, Vinum ...: Kultura prehrane i blagovanja na Jdranskom prostoru, Svezak 3
/ Mogorović Crljenko, Marija, Uljančić-Vekić, Elena - Poreč : Državni arhiv u Pazinu ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Pučko otvoreno učilište Poreč ; Zavičajni muzej Poreštine, 2009, 9-36
ISBN
978-953-55355-2-2
Skup
3. istarski povijesni biennale/ The 3 rd Istrian History Biennale: CEREALIA, OLEUM, VINUM...: Kultura prehrane i blagovanja na Jadranskom prostoru
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 24.05.2007. - 26.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Istra; prapovijest; ishrana
(Istria; Prehistory; nutrition)
Sažetak
Istarski poluotok tijekom prapovijesti bio je sastavni dio šireg, Jadranskog područja, a Jadranski bazen činio je dio Mediteranskog svijeta, kolijevke Europske civilizacije. U tom središtu između sjevera i juga, istoka i zapada stizali su ljudi, skupine, plemena, narodi svak' sa svojom kulturom koja se pored mnogoznačnih aspekata ljudskog življenja, sastojala i od kulture prehrane i blagovanja. Od najstarijeg predstavnika osteodotokeratofirske kulture pa sve dok se rimska vojska nije pojavila podno zidina Nezakcija, odnosno tisućama godina trajanja prapovijesti, jedina čovjekova nit vodilja bila je prehrana koja je značila sigurnost i nastavak vrste. Prehrana je neupitno značila i pripremu hrane, a priprema hrane uvjetovala je korištenje recipijenata. Prapovijesne posude, isprva kožne, kamene ili drvene, a kasnije keramičke ili metalne, čvrst su trag svake kulture. Njihovom formom, tehnološkom izradom, a napose ornamentom zorno govore o čovjeku što ih je izradio i ljudima koji su ih koristili. Mnogostruki su bili aspekti prehrane i blagovanja kroz prapovijesni život, a oni su se istovremeno reflektirali i na svijet umrlih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arheologija