Pregled bibliografske jedinice broj: 853082
Istraživanje pogodnosti sorti jabuka za proizvodnju u održivom sustavu uzgoja
Istraživanje pogodnosti sorti jabuka za proizvodnju u održivom sustavu uzgoja // Zbornik sažetaka 9. Međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Zdravko Matotan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2016. str. 113-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 853082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje pogodnosti sorti jabuka za proizvodnju u održivom sustavu uzgoja
(Suitability of apple cultivars for sustainble production systems)
Autori
Vujević, Predrag ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Halapija Kazija, Dunja ; Čiček, Danijel ; Biško, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. Međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Zdravko Matotan - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2016, 113-114
Skup
9.MEĐUNARODNI KONGRES OPLEMENJIVANJA BILJA SJEMENARSTVA I RASADNIČARSTVA
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 09.11.2016. - 11.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sorte jabuka; održiva proizvodnja; intenzivni uzgoj
(apple cultivars; sustainable production; intensive cultivation)
Sažetak
U posljednje vrijeme sve je veće zanimanje voćara za uvođenje sustava održive poljoprivrede u voćarsku proizvodnju. Pri tome je poseban interes proizvođača i potrošača usmjeren prema našim starim sortama i sortama koje su prikladne za proizvodnju sa smanjenom uporabom kemijskih tvari (sredstva za zaštitu bilja, mineralna gnojiva). Stoga je ovo istraživanje usmjereno na ispitivanje mogućnosti uzgoja tradicionalnih i autohtonih sorti u intenzivnim nasadima u usporedbi s najzastupljenijim komercijalnim sortama i sortama otpornim na bolesti. U istraživanju su uspoređene stare (Ovčji gubec, Mašanka i Zlatna zimska parmenka) s otpornim (Topaz, Pinova i Florina) i komercijalnim sortama (Gala Schnitzer Schniga, Golden Delicious i Idared) u sustavu intenzivne proizvodnje. Tijekom istraživanja bilježene su fenološke faze, vršena su mjerenja morfoloških svojstava, te pomološka i mjerenja unutarnjih svojstava ploda (fizikalna i kemijska svojstva ploda: čvrstoća ploda destruktivno i nedestruktivno, boja kožice ploda, topljiva suha tvar refraktometrijski, ukupna kiselost te pH) s ciljem bolje procjene potencijala istraživanih sorti za stvaranje dodane vrijednosti kroz preradu. Preliminarni rezultati upućuju da je za uzgoj jabuka u održivoj proizvodnji potrebno odabrati sortiment koji daje zadovoljavajuću kvalitetu plodova uz značajno manju uporabu kemijskih sredstava i koji je prikladan za preradu kako bi se dobila dodatna vrijednost plodova jabuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb