Pregled bibliografske jedinice broj: 852665
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane – funkcionalna barijera
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane – funkcionalna barijera // Ambalaža (www.ambalaza.hr), 4 (2016), 50-51 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, ostalo)
CROSBI ID: 852665 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane – funkcionalna barijera
(Polymer packaging from the aspect of food safety - functional barriers)
Autori
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Izvornik
Ambalaža (www.ambalaza.hr) (1334-3033) 4
(2016);
50-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, ostalo
Ključne riječi
Polimerna ambalaža; zdravstvena ispravnost hrane; funkcionalna barijera; migracija
(Polymer packaging; food safety; functional barrier; migration)
Sažetak
Ambalaža ima važnu ulogu u sigurnosti hrane jer smanjuje nastanak ili gubitak vlage, sprječava mikrobiološku kontaminaciju i djeluje kao barijera za transfer kisika, ugljikovog dioksida i aromatskih spojeva. Funkcionalna barijera označava fizički sloj između upakirane hrane i tvari koje mogu migrirati u hranu te učinkovito sprječava ili usporava proces migracije tvari u hranu. Tvari koje mogu migrirati iz ambalaže uglavnom su različiti dodaci iz primarne ambalaže kao što su: ljepila, tiskarske boje, dodaci tiskarskih boja, UV boje, stabilizatori, omekšivači, zaostali monomer, katalizatori nakon polimerizacije, organska otapala, punila, itd. Migracijske tvari mogu biti organske ili anorganske prirode, a uglavnom je riječ o tvarima koje se dodaju tijekom procesa polimerizacije jer omogućavaju sintezu polimera, zatim tvari koje poboljšavaju svojstva polimernog materijala i na kraju tvari koje čine završni dio na ambalaži (npr. tisak). Različite tehnike tiska na ambalaži mogu utjecati na migracije, tako primjerice ambalaža otisnuta ofsetom može sadržavati ostatke otapala mineralnog ulja koje ne ispari tijekom sušenja, dok su kod flekso tiska i bakrotiska uobičajeni ostaci otapala: aceton, etanol, etil acetat i ketoni. Stoga je kod odabira funkcijske barijere potrebno uzeti u obzir sve procese kod proizvodnje hrane, svojstva hrane, postupka pakiranja, skladištenja, distribucije i transporta, kao i rok trajanja i uvjete čuvanja hrane kako bi barijera bila učinkovita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb