Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85264

Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa


Đikić, Marija; Jurić, Ivan
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 479-482 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 85264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa
(Distribution of Tissues and their Relations in Pigs as Factors of Pig Meat Competitiveness)

Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 479-482

ISBN
953-6135-39-6

Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (38 ; 2003)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinje; mišićno; masno i koštano tkivo
(pigs; carcass; muscle and fat tissue; regression; correlation)

Sažetak
Pedesetih godina prošlog stoljeća na tržištu svinjskog mesa započele su promjene u potražnji mišičinog u odnosu na masno tkivo, što je utjecalo da svojstvo mesnatosti trupa bude gotovo do danas jedan od glavnih uzgojnih ciljeva. Selekcijskim postupcima i provedbom uzgojnih programa oformljene su populacije svinja kod kojih je odnos mišićno:masno tkivo veči od 2.5 : 1. Međutim, na današnjem tržištu visokog standarda uz potražnju visokomesnatih polovica raste potražnja za mišićnim tkivom pojedinih dijelova, ali prvenstveno prve kategorije trupa (buta i leda) uz u novije vrijeme poseban naglasak na neka svojstva kakvoće kao što je intramuskularna mast koja kao svojstvo postaje jedan od uzgojnih ciljeva. Cilj je rada u trupu tovljenika različitih genotipova istražiti odnose i raspodjelu mišićnog i masnog tkiva te glede pojedinih dijelova promjene raspodjele u ukupnom povećanju mišićnog ili masnog tkiva trupa, uz osvrt na neke nove uzgojne ciljeve (intramuskularna mast). Svrha rada je ukazati na važnost genetičke osnove odnosa tkiva u trupu svinja i zahtjeva tržišta. Istraživanje je provedeno na tri skupine tovljenika A (tovljenici čiste pasmine - uzgoj u čisto] krvi) B (križanci iz sparivanja krmača čiste pasmine i hibridnih nerastova), C (tovljenici hibridi, četverolinijsko sparivanje). Isti nerastovi bili su očevi tovljenika skupina B i C. Tovljenici su proizvedeni u istim tehnološkim uvjetima ad libitum hranidbu i napajanje vodom. Na liniji klanja utvrđene su mase hladnih polovica, a metodom totalne disekcije i rasijecanjem po Wenigeru i sur. (1963) u desnoj hladnoj polovici utvrđene su mase i udjeli mišićnog, masnog i koštanog tkiva pojedinih dijelova (but, plećka, leđa, vrat i trbušno rebrani dio - TRD). Na temelju masa polovica i tkiva pojedinih dijelova utvrđen je postotak mišićnog, masnog i koštanog kako u polovici tako i trupu, te postotak tkiva pojedinog dijela u trupu. Analizirani su udjeli tkiva unutar i razlike između skupina te povezanost i odnosi između tkiva kao i raspodjela unutar trupa (SAS, 1996). Utvrđeni rezultati udjela mišićnog, odnosno masnog tkiva buta, leđa plećke vrata i TRD u trupu ovise o genetičkoj osnovi tovljenika za odnose tkiva u trupu. Gospodarski najpovoljniji razmještaj tkiva u trupu ograničava pozitivna korelativna povezanost između istog tkiva pojedinih dijelova. Regresijski koeficijenti između ukupnog povećanja mišićnog tkiva u trupu u odnosu na isto pojedinih dijelova pokazuju da je selekcijom moguće proizvesti visokomesnate svinje s različitom raspodjelom tkiva u trupu sukladno zahtjevima tržišta. Međutim koeficijenti regresije između ukupnog masnog tkiva i istog tkiva pojedinih dijelova trupa pokazuju da je za očekivati ekonomski nepovoljniji razmještaj masti kod svinja većeg odnosa mišićno masno tkivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178004

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Đikić (autor)

Avatar Url Ivan Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija; Jurić, Ivan
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 479-482 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Đikić, M. & Jurić, I. (2003) Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa. U: Žimbrek, T. (ur.)XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings.
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {479-482}, keywords = {svinje, mi\v{s}i\'{c}no, masno i ko\v{s}tano tkivo}, isbn = {953-6135-39-6}, title = {Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao \v{c}imbenici konkurentnosti na tr\v{z}i\v{s}tu svinjskog mesa}, keyword = {svinje, mi\v{s}i\'{c}no, masno i ko\v{s}tano tkivo}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {479-482}, keywords = {pigs, carcass, muscle and fat tissue, regression, correlation}, isbn = {953-6135-39-6}, title = {Distribution of Tissues and their Relations in Pigs as Factors of Pig Meat Competitiveness}, keyword = {pigs, carcass, muscle and fat tissue, regression, correlation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font