Pregled bibliografske jedinice broj: 85264
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 479-482 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 85264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnosi i raspodjela tkiva kod svinja kao čimbenici konkurentnosti na tržištu svinjskog mesa
(Distribution of Tissues and their Relations in Pigs as Factors of Pig Meat Competitiveness)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = XXXVIII Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 479-482
ISBN
953-6135-39-6
Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (38 ; 2003)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svinje; mišićno; masno i koštano tkivo
(pigs; carcass; muscle and fat tissue; regression; correlation)
Sažetak
Pedesetih godina prošlog stoljeća na tržištu svinjskog mesa započele su promjene u potražnji mišičinog u odnosu na masno tkivo, što je utjecalo da svojstvo mesnatosti trupa bude gotovo do danas jedan od glavnih uzgojnih ciljeva. Selekcijskim postupcima i provedbom uzgojnih programa oformljene su populacije svinja kod kojih je odnos mišićno:masno tkivo veči od 2.5 : 1. Međutim, na današnjem tržištu visokog standarda uz potražnju visokomesnatih polovica raste potražnja za mišićnim tkivom pojedinih dijelova, ali prvenstveno prve kategorije trupa (buta i leda) uz u novije vrijeme poseban naglasak na neka svojstva kakvoće kao što je intramuskularna mast koja kao svojstvo postaje jedan od uzgojnih ciljeva. Cilj je rada u trupu tovljenika različitih genotipova istražiti odnose i raspodjelu mišićnog i masnog tkiva te glede pojedinih dijelova promjene raspodjele u ukupnom povećanju mišićnog ili masnog tkiva trupa, uz osvrt na neke nove uzgojne ciljeve (intramuskularna mast). Svrha rada je ukazati na važnost genetičke osnove odnosa tkiva u trupu svinja i zahtjeva tržišta. Istraživanje je provedeno na tri skupine tovljenika A (tovljenici čiste pasmine - uzgoj u čisto] krvi) B (križanci iz sparivanja krmača čiste pasmine i hibridnih nerastova), C (tovljenici hibridi, četverolinijsko sparivanje). Isti nerastovi bili su očevi tovljenika skupina B i C. Tovljenici su proizvedeni u istim tehnološkim uvjetima ad libitum hranidbu i napajanje vodom. Na liniji klanja utvrđene su mase hladnih polovica, a metodom totalne disekcije i rasijecanjem po Wenigeru i sur. (1963) u desnoj hladnoj polovici utvrđene su mase i udjeli mišićnog, masnog i koštanog tkiva pojedinih dijelova (but, plećka, leđa, vrat i trbušno rebrani dio - TRD). Na temelju masa polovica i tkiva pojedinih dijelova utvrđen je postotak mišićnog, masnog i koštanog kako u polovici tako i trupu, te postotak tkiva pojedinog dijela u trupu. Analizirani su udjeli tkiva unutar i razlike između skupina te povezanost i odnosi između tkiva kao i raspodjela unutar trupa (SAS, 1996). Utvrđeni rezultati udjela mišićnog, odnosno masnog tkiva buta, leđa plećke vrata i TRD u trupu ovise o genetičkoj osnovi tovljenika za odnose tkiva u trupu. Gospodarski najpovoljniji razmještaj tkiva u trupu ograničava pozitivna korelativna povezanost između istog tkiva pojedinih dijelova. Regresijski koeficijenti između ukupnog povećanja mišićnog tkiva u trupu u odnosu na isto pojedinih dijelova pokazuju da je selekcijom moguće proizvesti visokomesnate svinje s različitom raspodjelom tkiva u trupu sukladno zahtjevima tržišta. Međutim koeficijenti regresije između ukupnog masnog tkiva i istog tkiva pojedinih dijelova trupa pokazuju da je za očekivati ekonomski nepovoljniji razmještaj masti kod svinja većeg odnosa mišićno masno tkivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)