Pregled bibliografske jedinice broj: 85262
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 85262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom
(The amount of dietary fibfe in diet adult population determined by enzymatic-gravimetric method)
Autori
Jakobek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.06
Godina
2001
Stranica
52
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
prehrambena vlakna; topljiva vlakna; netopljiva vlakna
(dietary fibre; soluble; insoluble)
Sažetak
Kod nas, kao i u drugim zemljama, u zadnjem je desetljeću porastao interes za prehrambenim vlaknima zbog njihove moguće protektivne uloge kod mnogih bolesti, posebno bolesti probavnog sustava. Tako je cilj ovoga rada bio odrediti udio prehrambenih vlakana u prehrani dijela odrasle populacije na području Osijeka. Dnevni unos određen je metodom analize duplikata dnevnih obroka (kroz 7 dana) u skupini od 29 žena i 17 muškaraca. Prehrambena vlakna, topljiva i netopljiva, određena su enzimsko gravimetrijskom metodom po Lee-u. Obje skupine imaju visok unos ukupnih prehrambenih vlakana, žene 25,9 g/dan, muškarci 35,1 g/dan. Dnevni unos kako ukupnih, tako i topljivih i netopljivih vlakana najbolje je koreliran s dnevnim unosom povrća te žitarica i leguminoza. Najveći doprinos unosu vlakana daju žitarice i leguminoze, od kojih potječe oko 50 % dnevnog unosa vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski