Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85262

Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom


Jakobek, Lidija
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 85262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom
(The amount of dietary fibfe in diet adult population determined by enzymatic-gravimetric method)

Autori
Jakobek, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.06

Godina
2001

Stranica
52

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
prehrambena vlakna; topljiva vlakna; netopljiva vlakna
(dietary fibre; soluble; insoluble)

Sažetak
Kod nas, kao i u drugim zemljama, u zadnjem je desetljeću porastao interes za prehrambenim vlaknima zbog njihove moguće protektivne uloge kod mnogih bolesti, posebno bolesti probavnog sustava. Tako je cilj ovoga rada bio odrediti udio prehrambenih vlakana u prehrani dijela odrasle populacije na području Osijeka. Dnevni unos određen je metodom analize duplikata dnevnih obroka (kroz 7 dana) u skupini od 29 žena i 17 muškaraca. Prehrambena vlakna, topljiva i netopljiva, određena su enzimsko gravimetrijskom metodom po Lee-u. Obje skupine imaju visok unos ukupnih prehrambenih vlakana, žene 25,9 g/dan, muškarci 35,1 g/dan. Dnevni unos kako ukupnih, tako i topljivih i netopljivih vlakana najbolje je koreliran s dnevnim unosom povrća te žitarica i leguminoza. Najveći doprinos unosu vlakana daju žitarice i leguminoze, od kojih potječe oko 50 % dnevnog unosa vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakobek, L. (2001) 'Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2001}, pages = {52}, keywords = {prehrambena vlakna, topljiva vlakna, netopljiva vlakna}, title = {Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih odre\djen enzimsko-gravimetrijskom metodom}, keyword = {prehrambena vlakna, topljiva vlakna, netopljiva vlakna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2001}, pages = {52}, keywords = {dietary fibre, soluble, insoluble}, title = {The amount of dietary fibfe in diet adult population determined by enzymatic-gravimetric method}, keyword = {dietary fibre, soluble, insoluble}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font