Pregled bibliografske jedinice broj: 85195
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja // Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko (ur.).
Osijek: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002. str. 125-130 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 85195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja
(Soluble and insoluble dietary fibre in the diet of Osijek area)
Autori
Primorac, Ljiljana ; Mandić, Milena L. ; Perl, Antonija ; Klapec, Tomislav ; Kenjerić, Daniela ; Jakobek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
/ Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko - Osijek : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002, 125-130
Skup
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.04.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Prehrambena vlakna; topljva; netopljiva; odrasli
(dietary fibre; soluble; insoluble; adults)
Sažetak
Prehrambena vlakna obuhvaćaju veliku skupinu spojeva različitog fiziološkog djelovanja, a do danas još ne postoji jedinstven stav o tome koje sve komponente treba ubrojiti u vlakna. Nedostatak vlakana u prehrani smatra se značajnim za razvoj različitih bolesti. Preporuke za unos vlakana odraslih kreću se od 20-35 g/dan, ili 10-13 g/1000 kcal. Cilj ovoga rada bio je odrediti unos ukupnih, topljivih i netopljivih vlakana radne populacije, te odrediti doprinos pojedinih skupina namirnica dnevnom unosu. Unos vlakana ispitivanih (21 g/dan ukupnih, 7, 5 g/dan topljivih i 13, 5 g/dan netopljivih) s obzirom na preporuke može se ocijeniti zadovoljavajućim. Žitarice daju najveći doprinos unosu prehrambenih vlakana, a zatim povrće, voće i mahunarke.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)
Tomislav Klapec
(autor)
Antonija Perl Pirički
(autor)
Lidija Jakobek Barron
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Milena Mandić
(autor)