Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85195

Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja


Primorac, Ljiljana; Mandić, Milena L.; Perl, Antonija; Klapec, Tomislav; Kenjerić, Daniela; Jakobek, Lidija
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja // Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko (ur.).
Osijek: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002. str. 125-130 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 85195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja
(Soluble and insoluble dietary fibre in the diet of Osijek area)

Autori
Primorac, Ljiljana ; Mandić, Milena L. ; Perl, Antonija ; Klapec, Tomislav ; Kenjerić, Daniela ; Jakobek, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko - Osijek : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002, 125-130

Skup
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.04.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prehrambena vlakna; topljva; netopljiva; odrasli
(dietary fibre; soluble; insoluble; adults)

Sažetak
Prehrambena vlakna obuhvaćaju veliku skupinu spojeva različitog fiziološkog djelovanja, a do danas još ne postoji jedinstven stav o tome koje sve komponente treba ubrojiti u vlakna. Nedostatak vlakana u prehrani smatra se značajnim za razvoj različitih bolesti. Preporuke za unos vlakana odraslih kreću se od 20-35 g/dan, ili 10-13 g/1000 kcal. Cilj ovoga rada bio je odrediti unos ukupnih, topljivih i netopljivih vlakana radne populacije, te odrediti doprinos pojedinih skupina namirnica dnevnom unosu. Unos vlakana ispitivanih (21 g/dan ukupnih, 7, 5 g/dan topljivih i 13, 5 g/dan netopljivih) s obzirom na preporuke može se ocijeniti zadovoljavajućim. Žitarice daju najveći doprinos unosu prehrambenih vlakana, a zatim povrće, voće i mahunarke.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Primorac, Ljiljana; Mandić, Milena L.; Perl, Antonija; Klapec, Tomislav; Kenjerić, Daniela; Jakobek, Lidija
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja // Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko (ur.).
Osijek: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002. str. 125-130 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Primorac, L., Mandić, M., Perl, A., Klapec, T., Kenjerić, D. & Jakobek, L. (2002) Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja. U: Živković, R., Ebling, Z. & Jurčić, Z. (ur.)Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici.
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Mandi\'{c}, Milena L. and Perl, Antonija and Klapec, Tomislav and Kenjeri\'{c}, Daniela and Jakobek, Lidija}, year = {2002}, pages = {125-130}, keywords = {Prehrambena vlakna, topljva, netopljiva, odrasli}, title = {Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osje\v{c}kog podru\v{c}ja}, keyword = {Prehrambena vlakna, topljva, netopljiva, odrasli}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Mandi\'{c}, Milena L. and Perl, Antonija and Klapec, Tomislav and Kenjeri\'{c}, Daniela and Jakobek, Lidija}, year = {2002}, pages = {125-130}, keywords = {dietary fibre, soluble, insoluble, adults}, title = {Soluble and insoluble dietary fibre in the diet of Osijek area}, keyword = {dietary fibre, soluble, insoluble, adults}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font