Pregled bibliografske jedinice broj: 851921
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 851921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza
(Effect of storage time on ileal digestibility kinetics of starch from high moisture corn silage)
Autori
Levak, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2016
Stranica
41
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
: visoko-vlažno zrno kukuruza; hibrid; silaža; kinetika probavljivosti škroba
(high moisture corn; hybrid; silage; starch digestibility kinetics)
Sažetak
Suvremena istraživanja pokazuju da se različiti proizvodni rezultati životinja hranjenih žitaricama ne mogu objasniti samo razlikama u sadržaju i probavljivosti njihovih hranjivih tvari te da se uzimanjem u obzir i kinetike probavljivosti povisuje preciznost procjene hranjivosti. Silaža zrna kukuruza je standardno krmivo u tovu svinja, a u dostupnoj literaturi nema podataka o kinetici probavljivosti njenog škroba u svinja. Nadalje, nema podataka o utjecaju dužine stajanja silaže na promjene kinetike razgradnje škroba naših hibrida kukruza. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje promjena kinetike in vitro ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza. Spontano siliranje zrna kukuruza hibrida Bc 344 provelo se u vakuum vrećicama, a uzorkovanja su provedena otvaranjem vrećica koje predstavljaju 0., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan stajanja. In vitro procedura probavljivosti provela se prema kinetici prvog reda koja prati probavu u želucu i tankom crijevu svinja. Doseg razgradnje škroba pratio se nakon 0, 25, 0, 50, 0, 75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 sati, a za izračun brzine u svim uzorcima određen je sadržaj škroba i šećera. S vremenom stajanja silaže dolazi do opadanja sadržaja šećera, dok su varijacije u sadržaju škroba unutar 3%. Probavljivost suhe tvari linearno raste sa stajanjem silaže od 80, 84 do 88, 26%. U prvih sat vremena inkubacije razgradilo se 62, 74% škroba, dok se sav škrob u silažama koje su stajale više od 15 dana razgradi do četiri sata. Brzina probavljivosti škroba raste sa stajanjem silaže visoko-vlažnog zrna kukuruza što se može opisati linearnom i kvadratnom jednadžbom ovisnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)