Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 851921

Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza


Levak, Petar
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 851921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza
(Effect of storage time on ileal digestibility kinetics of starch from high moisture corn silage)

Autori
Levak, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2016

Stranica
41

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
: visoko-vlažno zrno kukuruza; hibrid; silaža; kinetika probavljivosti škroba
(high moisture corn; hybrid; silage; starch digestibility kinetics)

Sažetak
Suvremena istraživanja pokazuju da se različiti proizvodni rezultati životinja hranjenih žitaricama ne mogu objasniti samo razlikama u sadržaju i probavljivosti njihovih hranjivih tvari te da se uzimanjem u obzir i kinetike probavljivosti povisuje preciznost procjene hranjivosti. Silaža zrna kukuruza je standardno krmivo u tovu svinja, a u dostupnoj literaturi nema podataka o kinetici probavljivosti njenog škroba u svinja. Nadalje, nema podataka o utjecaju dužine stajanja silaže na promjene kinetike razgradnje škroba naših hibrida kukruza. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje promjena kinetike in vitro ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza. Spontano siliranje zrna kukuruza hibrida Bc 344 provelo se u vakuum vrećicama, a uzorkovanja su provedena otvaranjem vrećica koje predstavljaju 0., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan stajanja. In vitro procedura probavljivosti provela se prema kinetici prvog reda koja prati probavu u želucu i tankom crijevu svinja. Doseg razgradnje škroba pratio se nakon 0, 25, 0, 50, 0, 75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 sati, a za izračun brzine u svim uzorcima određen je sadržaj škroba i šećera. S vremenom stajanja silaže dolazi do opadanja sadržaja šećera, dok su varijacije u sadržaju škroba unutar 3%. Probavljivost suhe tvari linearno raste sa stajanjem silaže od 80, 84 do 88, 26%. U prvih sat vremena inkubacije razgradilo se 62, 74% škroba, dok se sav škrob u silažama koje su stajale više od 15 dana razgradi do četiri sata. Brzina probavljivosti škroba raste sa stajanjem silaže visoko-vlažnog zrna kukuruza što se može opisati linearnom i kvadratnom jednadžbom ovisnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levak, Petar
Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Levak, P. (2016) 'Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Levak, Petar}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {: visoko-vla\v{z}no zrno kukuruza, hibrid, sila\v{z}a, kinetika probavljivosti \v{s}kroba}, title = {Utjecaj trajanja skladi\v{s}tenja na kinetiku ilealne razgradnje \v{s}kroba visoko-vla\v{z}nog zrna kukuruza}, keyword = {: visoko-vla\v{z}no zrno kukuruza, hibrid, sila\v{z}a, kinetika probavljivosti \v{s}kroba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Levak, Petar}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {high moisture corn, hybrid, silage, starch digestibility kinetics}, title = {Effect of storage time on ileal digestibility kinetics of starch from high moisture corn silage}, keyword = {high moisture corn, hybrid, silage, starch digestibility kinetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font