Pregled bibliografske jedinice broj: 851825
Procjena energetske vrijednosti i nutritivnog sastava jelovnika u Kaznionici u Lepoglavi
Procjena energetske vrijednosti i nutritivnog sastava jelovnika u Kaznionici u Lepoglavi, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 851825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena energetske vrijednosti i nutritivnog
sastava jelovnika u Kaznionici u Lepoglavi
(Caloric value and nutritional composition
assessment of menus in Lepoglava penitentiary)
Autori
Šoher, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
19.12
Godina
2016
Stranica
47
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
jelovnik ; energetska vrijednost ; nutritivni sastav ; Kaznionica u Lepoglavi
(menu ; caloric value ; nutritional composition ; Lepoglava Penitentiary)
Sažetak
Osnovu za pravilan rast i razvoj organizma te očuvanje dobrog zdravlja čini pravilna prehrana, kojoj sve veću pozornost pridaju i institucionalne kuhinje, pa tako i one zatvorskog sustava. Napravljena je analiza mjesečnog jelovnika Kaznionice u Lepoglavi s ciljem utvrđivanja njegove energetske vrijednosti i nutritivnog sastava, te temeljem rezultata dane smjernice za unaprjeđenje. Analizirani su jelovnici sa i bez dodatnog obroka (gableca), na kojeg zatvorenici radom ostvaruju pravo. Prehrana zatvorenika planira se prema važećem zakonodavnom okviru, te su dobivene vrijednosti uspoređene s preporukama danim Pravilnikom o standardima smještaja i prehrane zatvorenika, te onim za odrasle osobe. Analiza je pokazala da dnevni energetski unos oba jelovnika nadilazi preporuke, a sukladno tome povišen je i unos makronutrijenata i njihovih sastavnica. Dnevni unosi vitamina B skupine zadovoljavaju preporučene unose, unos vitamina C, E, A i D ne zadovoljava preporuke, dok je unos vitamina K viši od preporučenog. Od minerala zadovoljeni su unosi Ca, K i Cu, unosi P, Na, Fe, Sn, i Mn viši su od preporuka, a unos Mg i Zn ne zadovoljava preporuke. Na kraju su dane smjernice koje pokazuju kako se promjenom rasporeda već postojećih obroka mogu uravnotežiti energetske vrijednosti te doprinos makronutrijenata u ukupnom energetskom unosu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek