Pregled bibliografske jedinice broj: 851561
Hotelski menadžment
Hotelski menadžment. Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2003 (monografija)
CROSBI ID: 851561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hotelski menadžment
(Hotel management)
Autori
Cerović, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
Grad
Opatija
Godina
2003
Stranica
850
ISBN
953-6198-34-7
Ključne riječi
menadžment; hotel;
(management; hotel)
Sažetak
Knjiga je namjenjena sadašnjim i budućim menadžerima u ugostiteljsko hotelijerskom gospodarstvu, poglavito onima koji žele proširiti svoja teoretska znanja o funkcijama, zadacima i ciljevima menadžmenta u ugostiteljsko hotelijerskom gospodarstvu. Uz cijeli niz teoretskih prikaza, rasprava iznesene induktivnim i deduktivnim metodama priloženi su i primjeri iz dugogodišnje prakse autora s ciljem da čitatelj brže i svrsishodnije shvati nakanu autora u određenom poglavlju knjige. Cilj autora je da studentima i menadžerima, koji su svoju izobrazbu i djelatnost usmjerili na ugostiteljsko hotelijersko gospodarstvo, prikaže na jednom mjestu cjelovitu građu koja objašnjava uzroke i posljedice zakonitosti menadžmenta kroz pet opće prihvaćenih funkcija menadžmenta. Čitatelj iz opsežne građe odabire ono što njega zanima, a preporuča se određeno poglavlje koje može biti od interesa sa svrhom proširivanja znanja. Čitatelju se nudi na upotrebu opsežna građa koja je podijeljena u 27 poglavlja, a koja su grupirana u 7 glava. Autor je htio obuhvatiti na jednom mjestu široku teoretsku građu koja u domaćoj i inozemnoj stručnoj literaturi želi objasniti ekonomske zakone koji djeluju u svakom, a posebno u hotelskom poduzeću. U prvom poglavlju autor prikazuje opće određenje menadžmenta s prikazom definiranja menadžmenta i funkcijama menadžmenta. Razvoj znanosti o menadžmentu pokazuje kronološki tijek s prikazom najznačajnih događaja koji su utjecali na razvoj znanosti o menadžmentu. U nastavku teksta prikazuju se ugostiteljstvo i hotelijerstvo kao gospodarske grane sa svim njihovim posebnostima. U četvrtom poglavlju autor obrazlaže pojam poduzeća kao interne okoline u kome djeluje menadžment, a pri tom obrazlaže i sve čimbenike eksterne okoline. Vječita tema produktivnost autora inspiriraju da obrazloži važnost standarda čime se želi povećati produktivnost i kvaliteta poslovanja hotelskog poduzeća. Etika i ugled u knjizi se objašnjavaju kao odgovornost, pravo i obveza. U sedmom poglavlju obrazlažu se suštinski pojmovi planiranja kao početne menadžerske funkcije. U nastavku knjige daje se važnost pojmovima vizija, misija i posebno ciljevima i njihovoj važnosti u poslovanju hotelskog poduzeća. Predviđanje budućnosti također je jedna od menadžerskih aktivnosti što se obrazlaže u devetom poglavlju. Strateški menadžment također nalazi interes autora sa svim pripradajućim čimbenicima koji utječu na izbor strategije hotelskog poduzeća. Menadžerske aktivnosti posebno su obilježene menadžerskim odlukama i procesom odlučivanja što je autor razradio u jedanaestom poglavlju knjige. U dvanestom poglavlju autor iznosi cijeli niz sustava organiziranja kao menadžerske funkcije, kao procesa i kao moguće modele koji se primjenjuju u hotelijerstvu. Organizacija poslovnih i procesnih funkcija logički su slijed, kao i proces unapređivanja organizacije. U 16. poglavlju autor čitatelju obrazlaže cijeli niz pitanja koja su vezana koja su vezana za menadžersku funkciju kadroviranje. U nastavku obrazlažu se sustavi pribavljanja i selekcije kadrova u hotelijerstvu, modeli obrazovanja i mogući oblici ocjenjivanja kadrova. Vođenje, kao jedna od menadžerskih funkcija, autoru u knjizi postaje posebno važna glede objašnjenja osnovnih aktivnosti vođenja kao što je samovodstvo, motivacija, ponašanje ljudi, međuljudski odnosi, konflikti i menadžersko komuniciranje. Kontroliranje, kao funkcija menadžmenta, autor obrazlaže kao sustav menadžerske kontrole, tj. menadžerskim utjecajem na poslovne rezultate. Iznose se metode i tehnike kontrole i naposlijetku menadžerski informacijski sustav kao podrška funkciji kontroliranja. Na kraju autor iznosi popis literature, kao i indeks pojmova, sa željom da se čitatelj lakše snađe u opsežnoj građi koja ponekad postaje i preopsežna, ali u toj opsežnosti autor nudi ono što je čitatelju najinteresantnije, što odabire sam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Zdenko Cerović
(autor)