Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 851288

Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.)


Ivana Radojčić Redovniković, Marina Cvjetko Bubalo, Manuela Panić, Kristina Radošević
Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2016), 24-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 851288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.)
(Bioactive compounds glucosinolates and polyphenols in florets, leaves and stems of broccoli (Brassica oleracea var. italica L.))

Autori
Ivana Radojčić Redovniković, Marina Cvjetko Bubalo, Manuela Panić, Kristina Radošević

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2016); 24-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
brokula ; glukozinolati ; ORAC ; polifenoli
(broccoli ; glucosinolates ; ORAC ; polyphenols)

Sažetak
Brokula (Brassica oleracea var. italica L.) je povrće koje se smatra izvornim oblikom cvjetače, a uzgaja se zbog zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj mekanoj stabljici. Brokula je bogata bioaktivnim spojevima, glukozinolatima i polifenolima te se uvelike istražuje radi njihova korisnog djelovanja na ljudsko zdravlje. U literaturi je mnogo više radova o sastavu i udjelima bioaktivnih spojeva u cvatu nego u listovima i stabljici biljke. U ovom radu analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati, ukupni polifenolni spojevi te njihov antioksidacijski kapacitet u svim jestivim dijelovima brokule (cvat, listovi, stabiljka). Utvrđeno je da je količina glukozinolata najveća u listu brokule pri čemu udio indolnih prevladava nad alifatskim spojevima što vrijedi i za cvat. U stabljici je veći udio alifatskih spojeva. Udio polifenolnih spojeva u uzorcima u rasponu je od 9, 70-16, 11 mg GE g-1 s. tv. u stabljici, od 17, 65-31, 08 mg GE g-1 s. tv. u cvatu i od 22, 27-34, 02 mg GE g-1 s.tv. u listu brokule. Veću antioksidacijsku aktivnost pokazuju uzorci s većom koncentracijom polifenola. Ti rezultati upućuju da ne samo cvat brokule već i ostali dijelovi biljke mogu biti vrijedan izvor bioaktivnih spojeva te ih se preporuča također koristiti u prehrani. Nadalje, nusproizvodi nakon berbe, stabiljke i listovi mogli bi se koristiti kao sirovina za njihovu izolaciju te eventualnu uporabu kao dodataka prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Ivana Radojčić Redovniković, Marina Cvjetko Bubalo, Manuela Panić, Kristina Radošević
Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2016), 24-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Ivana Radojčić Redovniković, Marina Cvjetko Bubalo, Manuela Panić, Kristina Radošević (2016) Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.). Glasnik zaštite bilja, 5, 24-29.
@article{article, year = {2016}, pages = {24-29}, keywords = {brokula, glukozinolati, ORAC, polifenoli}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.)}, keyword = {brokula, glukozinolati, ORAC, polifenoli} }
@article{article, year = {2016}, pages = {24-29}, keywords = {broccoli, glucosinolates, ORAC, polyphenols}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Bioactive compounds glucosinolates and polyphenols in florets, leaves and stems of broccoli (Brassica oleracea var. italica L.)}, keyword = {broccoli, glucosinolates, ORAC, polyphenols} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font