Pregled bibliografske jedinice broj: 851287
Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom
Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 851287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom
enteropatijom
(The importance of the diet of patients with celiac
disease)
Autori
Premuš, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
13.10
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
Glutenska enteropatija ; gluten ; prehrana
(Celiac ; gluten ; diet)
Sažetak
Glutenska enteropatija predstavlja kronično opterećenje za organizam i ako nije na vrijeme prepoznata dovodi organizam u stanje pothranjenosti, probavnih smetnji te do daljnjih komplikacija poput zaostalosti u razvoju, anemije itd. Moguć je i asimptomatski oblik bolesti. Organizam odgovara imunosnom reakcijom na glijadin što dugoročno oštećuje zdravo tkivo i onemogućuje normalnu funkciju tankog crijeva. Osnovu za nastanak reakcije čine unutarnji (genetski, fiziološki) i vanjski čimbenici (antigen, toksični spojevi). Gluten se prirodno nalazi u određenim žitaricama, a prisutan je i u prerađenim proizvodima. Doživotnim se izbacivanjem glutena iz prehrane postiže oporavak probavnog sustava, povlačenje simptoma i prevencija težih oblika bolesti. Medicinska sestra sudjeluje u edukaciji pacijenta o važnosti i principu bezglutenske prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)