Pregled bibliografske jedinice broj: 850951
Keramičko kuhinjsko posuđe XI. legije s lokaliteta Burnum-Amfiteatar
Keramičko kuhinjsko posuđe XI. legije s lokaliteta Burnum-Amfiteatar // PROCEEDINGS OF THE 2nd INTERNATIONAL ARCHAEOLOGICAL COLLOQUIUM CRIKVENICA (CROATIA), 28th-29th OCTOBER 2011, ROMAN POTTERY AND GLASS MANUFACTURES PRODUCTION AND TRADE IN THE ADRIATIC REGION / Goranka LIPOVAC VRKLJAN, Bartul ŠILJEG, Ivana OŽANIĆ ROGULJIĆ, Ana KONESTRA (ur.).
Crikvenica: Institut za arheologiju ; Muzej grada Crikvenice, 2014. str. 287-300 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 850951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Keramičko kuhinjsko posuđe XI. legije s lokaliteta Burnum-Amfiteatar
(Ceramic cooking ware of Legio XI from the Burnum amphitheatre site)
Autori
Borzić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 2nd INTERNATIONAL ARCHAEOLOGICAL COLLOQUIUM CRIKVENICA (CROATIA), 28th-29th OCTOBER 2011, ROMAN POTTERY AND GLASS MANUFACTURES PRODUCTION AND TRADE IN THE ADRIATIC REGION
/ Goranka LIPOVAC VRKLJAN, Bartul ŠILJEG, Ivana OŽANIĆ ROGULJIĆ, Ana KONESTRA - Crikvenica : Institut za arheologiju ; Muzej grada Crikvenice, 2014, 287-300
ISBN
978-953-6064-17-5
Skup
RIMSKE KERAMIČARSKE I STAKLARSKE RADIONICE PROIZVODNJA I TRGOVINA NA JADRANSKOM PROSTORU Tema kolokvija: Eksperimentalna arheologija
Mjesto i datum
Crikvenica, Hrvatska, 28.10.2011. - 29.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Rimska kuhinjska keramika; burnum; rimska vojska
(Roman cooking pottery; Burnum; roman legion)
Sažetak
Sustavna arheološka istraživanja koja se od godine 2003. provode na širem prostoru legijskog logora u Burnumu, posebice amfiteatru i obližnjem vježbalištu, rezultirala su uvidom u, sirovinski i namjenski, vrlo raznoliki arheološki materijal iz prve polovine I. st., među kojim se količinski preteže onaj keramički. Njemu pripada velik broj kuhinjskog posuđa namijenjenom pripremi hrane čija se analiza temelji na dva kriterija: morfološko-namjenskom i fabrikatnom. Prvi je pokazao da morfološki prevladavaju lonci te da je kuhanje bilo primarni način pripreme hrane, koje se upotpunjavalo prženjem i pečenjem u tavama i plitkim zdjelama. Drugim kriterijem analize izdvojeno je 24 različita fabrikata, od kojih dvama, moguće užeg ili šireg lokalnog (regionalnog) podrijetla, pripada preko 75 % obrađenih ulomaka. Među ostalim, očito importiranim materijalom, posebno se izdvajaju veće količine kampanskog, te manje količine sjevernoafričkog i egejskog kuhinjskog posuđa. Zaključuje se da je vojska u Burnumu u potpunosti prakticirala mediteranski način prehrane na što upućuje konfrontacija smještaja Burnuma, a time i osnovnog izvorišta namirnica, zatim podrijetla većine poznatih vojnika XI. legije te naposlijetku karakteristike kuhinjskog posuđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arheologija