Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 850904

Utjecaj vrste aktivnog ugljena na učinak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda


Habuda-Stanić, Mirna; Romić, Željka; Nujić, Marija, Santo, Vera; Kuveždić, Zorica
Utjecaj vrste aktivnog ugljena na učinak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda // Knjiga sažetaka VII. Savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" Gradačac / Miličević, Dijana (ur.).
Tuzla, 2012. str. 29-30 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 850904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste aktivnog ugljena na učinak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda
(Influence of activated carbon on the adsorption of organic matter from natural waters)

Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Romić, Željka ; Nujić, Marija, Santo, Vera ; Kuveždić, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka VII. Savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" Gradačac / Miličević, Dijana - Tuzla, 2012, 29-30

Skup
Znanstveno-stručni skup "agroTECH" Gradačac

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 30.08.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
aktivni ugljen; adsorpcija; organske tvari
(activated carbon; adsorption; organic matter)

Sažetak
Organske tvari su uobičajeni sastojak prirodnih voda istočne Hrvatske uslijed prirodnih procesa otapanja materijala biljnog ili životnjskog podrijekla te uslijed antopološkog djelovanja. Povećane koncentracije organskih tvari u vodi za piće nepoželjne su sa senzorskog i tehnološkog aspekta jer vodi daju žućkastu boju te sudjeluju u nizu kemijskih reakcija, od kojih su najznačajnije reakcije nastanka kancerogenih trihalogenmetana (THM). U cilju smanjenja organskih tvari kao primarnih reaktanata u reakciji nastanka THM-a, u procesima prerade vode za piće najčešće se primjenu tehnologije koje u primarnim fazama uklanjanju, odnosno smanjuju koncentraciju organske tvari ili oksidacijom mijenjaju njihova strukturna svojstva što u konačnici povećava konačni učinak primijenjene tehnologije prerade vode. Često se u navedenu svrhu primjenjuju filtri s granuliranim aktivnim ugljenom (GAU) ili se u određenu fazu procesa obrade vode dozira praškasti aktivni ugljen (PAU) u kombinaciji sa drugim kemikalijama. S obzirom na plan modificiranja postojećeg tehnološkog postupka obrade vode za piće u Osijeku, u ovom radu ispitana je i uspoređena mogućnost uklanjanja organskih tvari iz prirodnih voda grada Osijeka – podzemne vode i vode iz rijeke Drave, primjenom različitih tipova aktivnog ugljena: Norit Row 0, 8 Supra, Norit SA Super, Cullar D, Silcarbon K 835 i Hidraffyn 30 N pri čemu je učinak uklanjanja praćen mjerenjem UV-apsorpcije pri 254 nm nakon 15, 30, 60, 120, 180 i 240 minuta. Adsorpcijski kapaciteti navedenih vrsta ugljena određeni su u području pH-vrijednosti vode između 4 i 9 nakon 120 minuta te u rasponu mase adsorbensa od 0, 05 do 2, 0 g/L.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Habuda-Stanić, Mirna; Romić, Željka; Nujić, Marija, Santo, Vera; Kuveždić, Zorica
Utjecaj vrste aktivnog ugljena na učinak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda // Knjiga sažetaka VII. Savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" Gradačac / Miličević, Dijana (ur.).
Tuzla, 2012. str. 29-30 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Habuda-Stanić, M., Romić, Ž., Nujić, Marija, Santo, Vera & Kuveždić, Z. (2012) Utjecaj vrste aktivnog ugljena na učinak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda. U: Miličević, D. (ur.)Knjiga sažetaka VII. Savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" Gradačac.
@article{article, author = {Habuda-Stani\'{c}, Mirna and Romi\'{c}, \v{Z}eljka and Kuve\v{z}di\'{c}, Zorica}, editor = {Mili\v{c}evi\'{c}, D.}, year = {2012}, pages = {29-30}, keywords = {aktivni ugljen, adsorpcija, organske tvari}, title = {Utjecaj vrste aktivnog ugljena na u\v{c}inak adsorpcije organskih tvari iz prirodnih voda}, keyword = {aktivni ugljen, adsorpcija, organske tvari}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Habuda-Stani\'{c}, Mirna and Romi\'{c}, \v{Z}eljka and Kuve\v{z}di\'{c}, Zorica}, editor = {Mili\v{c}evi\'{c}, D.}, year = {2012}, pages = {29-30}, keywords = {activated carbon, adsorption, organic matter}, title = {Influence of activated carbon on the adsorption of organic matter from natural waters}, keyword = {activated carbon, adsorption, organic matter}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font