Pregled bibliografske jedinice broj: 850344
Utjecaj dodatka i finoće mliva otpadnog ambalažnog stakla na razvoj topline hidratacije industrijskog portland cementa CEM I
Utjecaj dodatka i finoće mliva otpadnog ambalažnog stakla na razvoj topline hidratacije industrijskog portland cementa CEM I, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 850344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka i finoće mliva otpadnog ambalažnog stakla na razvoj topline hidratacije industrijskog portland cementa CEM I
(The Influence of Addition and Fineness of Waste Container Glass in the Development of Heat of Hydration of Portland Cement Type CEM I)
Autori
Varešković, Julijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
06.10
Godina
2016
Stranica
48
Mentor
Barbir, Damir
Ključne riječi
Portland cement; otpadno ambalažno staklo; hidratacija; diferencijalni mikrokalorimetar
(Portland cement; waste container glass; hydration; differential microcalorimetry)
Sažetak
U ovom radu provedeno je određivanje topline hidratacije industrijskog portland cementa, CEM I 42, 5 R bez dodatka i uz dodatak otpadnog ambalažnog stakla različite finoće mliva (<45 µm i 125-250 µm). Određivanje topline provedeno je korištenjem diferencijalnog mikrokalorimetra tijekom prvih 48 sati hidratacije pri 20 °C i uz vodocementni omjer, V/C = 0, 5, odnosno voda-kruto omjer, V/K = 0, 5. Udjel otpadnog ambalažnog stakla bio je 10, 20 i 30 mas. %. Toplina hidratacije, brzina oslobađanja topline i stupanj proreagiranosti za uzorke cementnih kompozita bez dodatka i s različitim dodatkom otpadnog ambalažnog stakla izračunati su pomoću računalnog programa „Hidratacija cementa“. Ukupno oslobođene topline do 48 sati hidratacije ukazuju da se povećanjem udjela otpadnog ambalažnog stakla registriraju manje vrijednosti toplina hidratacije i stupnja proreagiranosti kao i pojava krivulje maksimalne brzine hidratacije u kasnijim vremenima hidratacije. Finoća mliva otpadnog ambalažnog stakla neznatno utječe na ukupnu toplinu hidratacije kao i na stupanj proreagiranosti. Međutim rezultati ukazuju na odgađanje hidratacije korištenjem frakcije s većom veličinom čestica otpadnog ambalažnog stakla. Određene su funkcijske ovisnosti ukupno oslobođene topline i vremena pojave maksimalne hidratacije o udjelima otpadnog ambalažnog stakla za različite finoće mliva (<45 µm i 125-250 µm).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo