Pregled bibliografske jedinice broj: 850300
Prehrambene navike studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambene navike studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu // 9th International scientific and professional conference "With food to health" : Book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Josip Juraj Strossmaver University, Faculty of Food Technology ; Faculty of Pharmacy, 2016. str. 38-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 850300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike studenata Veleučilišta "Marko
Marulić" u Kninu
(Dietary habits of students of the Marko Marulić
Polytechnic of Knin)
Autori
Friganović, Emilija ; Homa, Goran ; Dorbić, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
9th International scientific and professional conference "With food to health" : Book of abstracts
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Josip Juraj Strossmaver University, Faculty of Food Technology ; Faculty of Pharmacy, 2016, 38-38
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
International scientific and professional conference (9 ; 2015)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike ; životne navike ; studenti ; prehrana
Sažetak
Raznovrsna i energetski uravnotežena prehrana i pravilan stil života bitni su čimbenici u očuvanju zdravlja studenata, postizanja akademskog uspjeha, te općenito sazrijevanja pojedinca. Cilj rada bio je ispitati stavove o prehrani i prehrambene te životne navike studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Ispitivanje je provedeno putem otisnutog anketnog upitnika među studentima koji su dobrovoljno pristali na sudjelovanje, a ispitanicima je omogućena anonimnost. U anketnom upitniku korištena su pitanja zatvorenog tipa (osim za neke od općih pitanja) koja su obuhvatila opće podatke (spol, dob, visina, tjelesna masa, mjesto prebivališta i boravišta, oblik kućanstva, novčani iznos kojim se mjesečno raspolaže za sve životne potrebe), podatke o stavovima o prehrani i prehrambenim navikama (učestalost konzumiranja pojedinih vrsta hrane, broj obroka u danu, konzumiranje brze hrane i pekarskih proizvoda, odabir hrane prema načinu pripreme), te podatke o životnim navikama (fizička aktivnost, sedentarne aktivnosti, konzumacija alkoholnih pića, navika pušenja, dosoljavanja hrane te uzimanje dodataka prehrani) i ocjenu obroka u studentskom restoranu. Podaci dobiveni iz ankete obrađeni su jednovarijantnim analizama podataka (distribucije i frekvencije). Indeksi tjelesne mase (ITM) ispitanika izračunati su kao omjer tjelesne mase (kg) i kvadrata tjelesne visine (m2) na temelju prikupljenih podataka za svakog ispitanika ponaosob. Na temelju rezultata istraživanja preporuča se izraditi smjernice o prehrani i životnom stilu za studente s osobitim naglaskom na štetnost prekomjernog unosa kuhinjske soli, konditorskih proizvoda, brze hrane i alkohola, te nužnosti konzumacije svježeg voća i povrća na dnevnoj bazi, važnosti redovite fizičke aktivnosti, štetnosti sedentarnih aktivnosti, štetnosti uživanja duhanskih proizvoda, kao i o važnosti pravilne prehrane za cjelokupno fizičko i psihičko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin