Pregled bibliografske jedinice broj: 850270
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva // Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, 2016. str. 37-37 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 850270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva
(Behavior and preferences of students of the Marko Marulić Polytechnic of Knin toward beer consumption)
Autori
Friganović, Emilija ; Amanović, Milica ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris ; Šuste, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, 2016, 37-37
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9th International scientific and professional conference "With food to health"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pivo ; studenti ; ponašanje potrošača ; preferencije
Sažetak
Pivo je osvježavajuće piće s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine s pivskim kvascem. U radu su ispitani ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić u Kninu prema konzumaciji piva. Ispitivanje je provedeno od 05. listopada do 15. listopada 2015. godine putem otisnutog anketnog upitnika među studentima koji su dobrovoljno pristali na sudjelovanje, a ispitanicima je omogućena anonimnost. U anketnom upitniku korištena su pitanja zatvorenog tipa koja su obuhvatila opće podatke (dob, spol, studijski odjel), te podatke vezane za ponašanje i preferencije prema konzumaciji piva. Podaci dobiveni iz ankete obrađeni su jednovarijantnim analizama podataka (distribucije i frekvencije). Rezultati ispitivanja pokazuju da pivo (0, 5 L) nikada ne konzumira 49, 09 % ispitanica i 6, 25 % ispitanika. Najmanje jednom dnevno pivo konzumira 7, 27 % ispitanica i 25, 00 % ispitanika, a barem dva do četiri puta tjedno pivo konzumira 7, 04 % svih ispitanika. Jednom do tri puta mjesečno pivo konzumira 14, 08 %, a manje od jednom mjesečno 8, 45 % svih ispitanika. Ispitanici i ispitanice koje konzumiraju pivo preferiraju svijetla piva (76, 74%) naspram tamnih (11, 63 %) i crnih (11, 63 %) piva, ječmena (74, 42 %) naspram pšeničnih (25, 58 %) piva, te standardna piva (90, 70 %) naspram bezalkoholnih (2, 33 %) i jakih (6, 98 %) piva. Radler (0, 5 L) – mješavinu piva i bezalkoholnog pića – nikada ne konzumira 76, 06 % svih ispitanika, a barem jednom mjesečno radler konzumira 7, 04 % svih ispitanika. Na temelju zabrinjavajućeg rezultata ispitivanja od 11, 27 % svih ispitanika koji pivo konzumiraju svakodnevno, preporuča se izraditi smjernice za studente o štetnosti prekomjernog unosa alkohola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Marko Šuste
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Emilija Friganović
(autor)
Mladenka Šarolić
(autor)