Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 850270

Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva


Friganović, Emilija; Amanović, Milica; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris; Šuste, Marko
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva // Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, 2016. str. 37-37 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 850270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva
(Behavior and preferences of students of the Marko Marulić Polytechnic of Knin toward beer consumption)

Autori
Friganović, Emilija ; Amanović, Milica ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris ; Šuste, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, 2016, 37-37

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International scientific and professional conference "With food to health"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pivo ; studenti ; ponašanje potrošača ; preferencije

Sažetak
Pivo je osvježavajuće piće s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine s pivskim kvascem. U radu su ispitani ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić u Kninu prema konzumaciji piva. Ispitivanje je provedeno od 05. listopada do 15. listopada 2015. godine putem otisnutog anketnog upitnika među studentima koji su dobrovoljno pristali na sudjelovanje, a ispitanicima je omogućena anonimnost. U anketnom upitniku korištena su pitanja zatvorenog tipa koja su obuhvatila opće podatke (dob, spol, studijski odjel), te podatke vezane za ponašanje i preferencije prema konzumaciji piva. Podaci dobiveni iz ankete obrađeni su jednovarijantnim analizama podataka (distribucije i frekvencije). Rezultati ispitivanja pokazuju da pivo (0, 5 L) nikada ne konzumira 49, 09 % ispitanica i 6, 25 % ispitanika. Najmanje jednom dnevno pivo konzumira 7, 27 % ispitanica i 25, 00 % ispitanika, a barem dva do četiri puta tjedno pivo konzumira 7, 04 % svih ispitanika. Jednom do tri puta mjesečno pivo konzumira 14, 08 %, a manje od jednom mjesečno 8, 45 % svih ispitanika. Ispitanici i ispitanice koje konzumiraju pivo preferiraju svijetla piva (76, 74%) naspram tamnih (11, 63 %) i crnih (11, 63 %) piva, ječmena (74, 42 %) naspram pšeničnih (25, 58 %) piva, te standardna piva (90, 70 %) naspram bezalkoholnih (2, 33 %) i jakih (6, 98 %) piva. Radler (0, 5 L) – mješavinu piva i bezalkoholnog pića – nikada ne konzumira 76, 06 % svih ispitanika, a barem jednom mjesečno radler konzumira 7, 04 % svih ispitanika. Na temelju zabrinjavajućeg rezultata ispitivanja od 11, 27 % svih ispitanika koji pivo konzumiraju svakodnevno, preporuča se izraditi smjernice za studente o štetnosti prekomjernog unosa alkohola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Citiraj ovu publikaciju:

Friganović, Emilija; Amanović, Milica; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris; Šuste, Marko
Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva // Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, 2016. str. 37-37 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Friganović, E., Amanović, M., Šarolić, M., Dorbić, B. & Šuste, M. (2016) Ponašanje i preferencije studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu prema konzumaciji piva. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts: 9th International scientific and professional conference "With food to health".
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Amanovi\'{c}, Milica and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris and \v{S}uste, Marko}, year = {2016}, pages = {37-37}, keywords = {pivo, studenti, pona\v{s}anje potro\v{s}a\v{c}a, preferencije}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Pona\v{s}anje i preferencije studenata Veleu\v{c}ili\v{s}ta "Marko Maruli\'{c}" u Kninu prema konzumaciji piva}, keyword = {pivo, studenti, pona\v{s}anje potro\v{s}a\v{c}a, preferencije}, publisher = {Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Amanovi\'{c}, Milica and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris and \v{S}uste, Marko}, year = {2016}, pages = {37-37}, keywords = {pivo, studenti, pona\v{s}anje potro\v{s}a\v{c}a, preferencije}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Behavior and preferences of students of the Marko Maruli\'{c} Polytechnic of Knin toward beer consumption}, keyword = {pivo, studenti, pona\v{s}anje potro\v{s}a\v{c}a, preferencije}, publisher = {Josip Juraj Strossmaver University of Osijek-Faculty of Food Technology Osijek and Faculty of Pharmacy, University of Tuzla}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font