Pregled bibliografske jedinice broj: 85001
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.)
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.), 2003., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 85001 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.)
(Chemical composition and antioxidant effect of the oregano (Origanum vulgare L.)essential oil)
Autori
Matanči, Edita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
05.03
Godina
2003
Stranica
47
Mentor
Miloš, Mladen
Neposredni voditelj
Radonić, Ani
Ključne riječi
Origanum vulgare L.; eterično ulje; CH frakcija; CHO frakcija; fenolna frakcija; antioksidacijski učinak; TBA metoda
Sažetak
U ovom radu istraživano je antioksidacijsko djelovanje eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.). Eterično ulje izolirano je vodenom destilacijom, a zatim je frakcionirano ekstrakcijom (fenolna frakcija) i kromatografijom na stupcu (CH- i CHO-frakcija). Kemijski sastav ulja i frakcija analiziran je metodom plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC/MS). U istraživanju antioksidacijskog učinka eteričnog ulja mravinca i njegovih frakcija korištena je metoda s tiobarbiturnom kiselinom (TBA metoda). Glavni spojevi u eteričnom ulju mravinca su fenoli timol (35, 0%) i karvakrol (32, 0%), a ostali kvantitativno značajni spojevi su monoterpenski ugljikovodici gama-terpinen (10, 5%), p-cimen (9, 1%) i alfa-terpinen (3, 6%). Fenolna i CHO-frakcija sličnog su kemijskog sastava. Glavni sastojci CHO-frakcije su timol (47, 3%) i karvakrol (46, 4%). Fenolna frakcija sastoji se samo od timola (58, 9%) i karvakrola (41, 1%). Ugljikovodična frakcija sadrži 18 spojeva, a glavni su gama-terpinen (31, 0%), p-cimen (22, 1%), alfa-terpinen (10, 4%) i trans-kariofilen (9, 1%). Eterično ulje mravinca i njegove frakcije pokazali su relativno dobru antioksidacijsku aktivnost, posebno pri višim koncentracijama (500 i 1000 ppm). Svi istraživani antioksidansi imaju slična antioksidacijska svojstva što je u skladu s njihovim kemijskim sastavom. Dobra antioksidacijska aktivnost može se pripisati visokom udjelu timola i karvakrola, odnosno gama-terpinena, p-cimena i alfa-terpinena u ulju i odgovarajućim frakcijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija