Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849399

Isparljivi sastojci arome paške janjetine


Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives
Isparljivi sastojci arome paške janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 5; 435-443 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 849399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Isparljivi sastojci arome paške janjetine
(Meat volatiles of Pag lamb)

Autori
Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17 (2015), 5; 435-443

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
paška janjetina; meso; izvorne pasmine ovaca; aroma; isparljivi spojevi
(Pag lamb; meat; native sheep breeds; favour; meat volatiles)

Sažetak
U nastavku istraživanja speci€čnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca s mogućim utjecajem pasmine i ze- mljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome paške janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene paške janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 52 isparljiva spoja, od čega 14 aldehida (57, 78%), 15 alkohola (23, 28%), 3 ketona (7, 78%), 5 alkana (0, 82%), 2 alkena (0, 49%), 5 aromatskih spojeva (3, 02%), 6 heterocikličkih spo- jeva (3, 82%), 1 furan (0, 91%), 1 sumporni spoj (0, 20), 1 ester (0, 11%) i 4 terpena (1, 72%). U odnosu na ranije istraživane isparljive sastojke dalmatinske i ličke janjetine iz kojih je izoliran znatno veći broj isparljivih spojeva (dalmatinska janjetina – 88 spojeva ; lička janjetina 70 spojeva) nameće se zaključak da su najvjerojatnije način uzgoja (gotovo isključivo na majčinu mlijeku) i klaonička dob (33 dana) paške janjadi imali presudan učinak na smanjenje ukupnog broja izoliranih isparljivih spojeva, kao i na sam aroma pro€l paške janjetine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives
Isparljivi sastojci arome paške janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 5; 435-443 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives (2015) Isparljivi sastojci arome paške janjetine. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (5), 435-443.
@article{article, year = {2015}, pages = {435-443}, keywords = {pa\v{s}ka janjetina, meso, izvorne pasmine ovaca, aroma, isparljivi spojevi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {17}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Isparljivi sastojci arome pa\v{s}ke janjetine}, keyword = {pa\v{s}ka janjetina, meso, izvorne pasmine ovaca, aroma, isparljivi spojevi} }
@article{article, year = {2015}, pages = {435-443}, keywords = {Pag lamb, meat, native sheep breeds, favour, meat volatiles}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {17}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Meat volatiles of Pag lamb}, keyword = {Pag lamb, meat, native sheep breeds, favour, meat volatiles} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font