Pregled bibliografske jedinice broj: 849399
Isparljivi sastojci arome paške janjetine
Isparljivi sastojci arome paške janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 5; 435-443 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 849399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Isparljivi sastojci arome paške janjetine
(Meat volatiles of Pag lamb)
Autori
Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17
(2015), 5;
435-443
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
paška janjetina; meso; izvorne pasmine ovaca; aroma; isparljivi spojevi
(Pag lamb; meat; native sheep breeds; favour; meat volatiles)
Sažetak
U nastavku istraživanja specičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca s mogućim utjecajem pasmine i ze- mljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome paške janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene paške janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 52 isparljiva spoja, od čega 14 aldehida (57, 78%), 15 alkohola (23, 28%), 3 ketona (7, 78%), 5 alkana (0, 82%), 2 alkena (0, 49%), 5 aromatskih spojeva (3, 02%), 6 heterocikličkih spo- jeva (3, 82%), 1 furan (0, 91%), 1 sumporni spoj (0, 20), 1 ester (0, 11%) i 4 terpena (1, 72%). U odnosu na ranije istraživane isparljive sastojke dalmatinske i ličke janjetine iz kojih je izoliran znatno veći broj isparljivih spojeva (dalmatinska janjetina – 88 spojeva ; lička janjetina 70 spojeva) nameće se zaključak da su najvjerojatnije način uzgoja (gotovo isključivo na majčinu mlijeku) i klaonička dob (33 dana) paške janjadi imali presudan učinak na smanjenje ukupnog broja izoliranih isparljivih spojeva, kao i na sam aroma prol paške janjetine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Krvavica
(autor)
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts