Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849392

Određivanje hlapivih komponenata arome kulena


Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga
Određivanje hlapivih komponenata arome kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 50-56 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 849392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje hlapivih komponenata arome kulena
(Determination of volatile favour compounds in kulen)

Autori
Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17 (2015); 50-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kulen ; plinska kromatograja – masena spektrometrija (GC-MS) ; aroma ; hlapive komponente
(kulen ; gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) ; aroma ; volatile compounds)

Sažetak
Kulen je tradicionalni mesni proizvod s područja istočne Hrvatske koji se ubraja u fermentirane trajne kobasice. Tijekom procesiranja fer- mentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimske i neenzimske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapivih komponenata arome. Te komponente su odgovorne za specične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda koje su najzaslužnije za percepciju kvalitete kod potrošača. Za ekstrakciju tih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine. Plinsko-kromatograf- sko-masenom spektometrijskom analizom uzoraka identicirana su 104 hlapiva spoja arome. Identicirani spojevi su pripadali sljedećim kemijskim grupama: terpenima, aldehidima, organosumpornim spojevima, ketonima, aromatskim ugljikovodicima, kiselinama, esterima i laktonima, furanima, benzofuranima i pirazinima, alkoholima, terpenima i alkanima i alkenima. Fenoli, aldehidi, ketoni i organosumpor- ni spojevi su najzastupljeniji spojevi u kulenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga
Određivanje hlapivih komponenata arome kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 50-56 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga (2015) Određivanje hlapivih komponenata arome kulena. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17, 50-56.
@article{article, year = {2015}, pages = {50-56}, keywords = {kulen, plinska kromatograja – masena spektrometrija (GC-MS), aroma, hlapive komponente}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {17}, issn = {1332-0025}, title = {Odre\djivanje hlapivih komponenata arome kulena}, keyword = {kulen, plinska kromatograja – masena spektrometrija (GC-MS), aroma, hlapive komponente} }
@article{article, year = {2015}, pages = {50-56}, keywords = {kulen, gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), aroma, volatile compounds}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {17}, issn = {1332-0025}, title = {Determination of volatile favour compounds in kulen}, keyword = {kulen, gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), aroma, volatile compounds} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font