Pregled bibliografske jedinice broj: 849248
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane ; funkcionalna barijera
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane ; funkcionalna barijera // Polimerni materijali i ambalaža, Međunarodno savjetovanje
Zagreb, Hrvatska, 2016. (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 849248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polimerna ambalaža s aspekta sigurnosti hrane ; funkcionalna barijera
(Aspect of Food Safety of Polymer Packaging ; Functional Barriers)
Autori
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Polimerni materijali i ambalaža, Međunarodno savjetovanje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polimerna ambalaža; funkcionalna barijera
(polymer packaging; functional barrier)
Sažetak
Ambalaža ima važnu ulogu u sigurnosti hrane jer smanjuje nastanak ili gubitak vlage, sprječava mikrobiološku kontaminaciju i djeluje kao barijera za transfer kisika, ugljikovog dioksida i aromatskih spojeva. Funkcionalna barijera označava fizički sloj između upakirane hrane i tvari koje mogu migrirati u hranu te učinkovito sprječava ili usporava proces migracije tvari u hranu. Tvari koje mogu migrirati iz ambalaže uglavnom su različiti dodaci iz primarne ambalaže kao što su: ljepila, tiskarske boje, dodaci tiskarskih boja, UV boje, stabilizatori, omekšivači, zaostali monomer, katalizatori nakon polimerizacije, organska otapala, punila, itd. Migracijske tvari mogu biti organske ili anorganske prirode, a uglavnom je riječ o tvarima koje se dodaju tijekom procesa polimerizacije jer omogućavaju sintezu polimera, zatim tvari koje poboljšavaju svojstva polimernog materijala i na kraju tvari koje čine završni dio na ambalaži (npr. tisak). Različite tehnike tiska na ambalaži mogu utjecati na migracije, tako primjerice ambalaža otisnuta ofsetom može sadržavati ostatke otapala mineralnog ulja koje ne ispari tijekom sušenja, dok su kod flekso tiska i bakrotiska uobičajeni ostaci otapala: aceton, etanol, etil acetat i ketoni. Stoga je kod odabira funkcijske barijere potrebno uzeti u obzir sve procese kod proizvodnje hrane, svojstva hrane, postupka pakiranja, skladištenja, distribucije i transporta, kao i rok trajanja i uvjete čuvanja hrane kako bi barijera bila učinkovita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo