Pregled bibliografske jedinice broj: 849118
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 69 (2016), 17-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 849118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(THE INFLUENCE OF DRIED WHEY SUPPLEMENTATION TO ALFALAFA HAYLAGE ON RATION INTAKE AND DIGESTIBILITY IN WETHER SHEEP)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Pintar, Jasna ; Leto, Josip ; Čačić, Ivana ; Stipić, Igor ; Protulipac, Martina ; Bukal, Marina
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 69
(2016);
17-24
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ad libitum konzumacija; sjenaža lucerne; osušena sirutka; in vivo probavljivost
(ad libitum intake; alfalfa haylage; dried whey; in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka 5% i 10% sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) (Medicago sativa L.) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Dodatak sirutke u prahu SL je povećao ad libitumm konzumaciju ST (P<0.005) i organske tvari (OT) (P<0.05), ali smanjio in vivo probavljivost ST (P<0.01), OT (P<0.05) i sirovih proteina (SP) (P<0.001). Razina dodatka osušene sirutke (5% u usporedbi s 10%) nije statistički značajno utjecala na ad libitum konzumaciju SL (P>0.05) niti na in vivo probavljivost (P>0.05). Zaključeno je da dodatak osušene sirutke SL u hranidbi kastriranih ovnova u količini od 5% i 10% potiče konzumaciju SL ali smanjuje in vivo probavljivost kao posljedicu brže pasaže hrane kroz probavni sustav.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts