Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848994

Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora


Rogošić, Jozo
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora // Stočarstvo, 62 (2008), 123-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 848994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora
(Role of palatability in herbivory diet selection)

Autori
Rogošić, Jozo

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62 (2008); 123-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Palatabilnost; odabir hrane; biljojedi
(Palatability; food selection; herbivory)

Sažetak
Palatabilnost je usko definiran pojam s mnogo značenja. U stočarskoj struci palatabilnost se obično prikazuje kao hedonsko povezivanje životinje s hranom ili trenutna reakcija životinje na aromu, okus, miris i teksturu hrane ili pak sklonost prema nekoj vrsti hrane koju životinja ispoljava tijekom konzumiranja. Nasuprot tome, u biljnoj agronomskoj struci palatabilnost se pripisuje biljnim svojstvima koja mijenjaju preferentnost hrane, a uključuju kemijski sastav, fazu rasta i morfološke karakteristike. Sve navedene definicije se usredotočuju na aromu, okus i miris hrane, kao i na njezine fizikalne i kemijske karakteristike. Međutim, palatabilnost je složeniji pojam koji integrira aromu, miris, okus i teksturu hrane s postingestivnim učinkom hranjiva i biljnih toksina u hrani. Okus i miris omogućuje životinjama razlikovanje hrane i pruža hedonski osjećaj prilikom konzumiranja. Postingestivni učinak određuje okus (hedonski osjećaj) koji odgovara homeostatskoj korisnosti hrane. Dakle, palatabilnost je funkcionalni odnos između okusa i postingestivnog učinka, te se palatabilnost mijenja u odnosu prema korisnosti hrane. Osjećaj zadovoljstva sitosti se dešava kada životinja pojede odgovarajuću vrstu i količinu biljnih hranjiva i tako životinja stvara preferentnost prema određenoj vrsti hrane koja joj stvara osjećaj sitosti. Manjak ili višak biljnih hranjiva ili prevelika koncentracija biljnih toksina stvara životinji neprijatan osjećaj i fizičke tegobe, tako da životinja stvara averziju prema takvoj vrsti hrane. Općenito, palatabilnost se smanjuje kada pojedena hrana životinji stvara tegobe, odnosno povećava kada pojedena hrana životinji stvara osjećaj zadovoljstva sitosti. Hranidbena iskustva životinja, osobito u ranoj životnoj dobi, također imaju dubok utjecaj na palatabilnost određene vrste hrane. Tako npr. mlade životinje stvaraju hranidbene navike koje nastaju kao rezultat konzumiranja odnosno ne konzumiranja određene vrste hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jozo Rogošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rogošić, Jozo
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora // Stočarstvo, 62 (2008), 123-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rogošić, J. (2008) Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora. Stočarstvo, 62, 123-124.
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo}, year = {2008}, pages = {123-124}, keywords = {Palatabilnost, odabir hrane, biljojedi}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, issn = {0351-0832}, title = {Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora}, keyword = {Palatabilnost, odabir hrane, biljojedi} }
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo}, year = {2008}, pages = {123-124}, keywords = {Palatability, food selection, herbivory}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, issn = {0351-0832}, title = {Role of palatability in herbivory diet selection}, keyword = {Palatability, food selection, herbivory} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font