Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848796

Potencijalna primjena komina grožđa


Tomaz, Ivana; Ašperger, Danijela; Preiner, Darko; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka
Potencijalna primjena komina grožđa // Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom / Otmačić Ćurković, Helena ; Katić, Jozefina ; Sopčić, Suzana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2016. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 848796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijalna primjena komina grožđa
(Potential application of grape marc)

Autori
Tomaz, Ivana ; Ašperger, Danijela ; Preiner, Darko ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom / Otmačić Ćurković, Helena ; Katić, Jozefina ; Sopčić, Suzana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2016

Skup
Sajam ideja 2016

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
komina grožđa ; polifenoli
(grape marc ; polyphenols)

Sažetak
Iskorištenje ostataka iz poljoprivredne proizvodnje te osiguravanje zatvorenog ciklusa unutar gospodarstva jedno je od temeljnih načela održive poljoprivrede. Nakon završenog procesa vinifikacije grožđa ostaju velike količine komine grožđa koja sadrži značajne količine polifenola, prehrambenih vlakana, proteina, masnih kiselina te minerala. Polifenolni spojevi imaju brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje jer djeluju kao antioksidansi, antimikotici, djeluju također antikancerogeno, protuupalno, antiviralno i antibakterijski pa time mogu imati široku primjenu u proizvodnji farmaceutskih, prehrambenih i kozmetičkih pripravaka. Većina ekstrakcijskih metoda koje se koriste za dobivanje polifenola zahtjeva sofisticiranu opremu i vezana je za dobro opremljene laboratorije, a nerijetko se koriste kemikalije koje bi mogle imati štetan utjecaj na zdravlje. Da bi ekstrakcija polifenola iz komine bila ekonomski isplativa, nužno je razviti jednostavne, ali učinkovite metode koje spadaju u skupinu tzv „zelenih“ metoda prilagođenih ovoj namjeni. Odabirom komine s visokim sadržajem polifenola te primjenom jednostavnih i učinkovitih ekstrakcijskih metoda osigurava se velika ekonomska isplativost uporabe komine kao sirovine za dobivanje polifenola. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio razviti i optimizirati ekonomski isplative i ekološki prihvatljive ekstrakcijske metode za dobivanje polifenola iz kožica i sjemenki komine za čiju je primjenu dovoljna jednostavna i jeftina oprema. Kao preduvjet za komercijalno korištenje ekstrakata polifenola u proizvodnji farmaceutskih, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, ispitana je i njihova termička i vremenska stabilnost. I nakon ekstrakcije polifenola preostat će ostaci komine, stoga se planira utvrditi mogućnost njihova korištenja kao sorbensa za uklanjanje određenih farmaceutika iz otpadnih voda čime će se ponuditi rješenje za još jedan važan ekološki problem. Da bi se komina sa vezanim farmaceuticima mogla sigurno zbrinuti, razviti će se i metode za njezino spaljivanje. Pepeo dobiven spaljivanjem komine detaljno će se analizirati da se utvrdi njegov sastav, a u svrhu njegove uporabe kao sredstva za poboljšavanje plodnosti tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Tomaz, Ivana; Ašperger, Danijela; Preiner, Darko; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka
Potencijalna primjena komina grožđa // Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom / Otmačić Ćurković, Helena ; Katić, Jozefina ; Sopčić, Suzana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2016. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Tomaz, I., Ašperger, D., Preiner, D., Maletić, E. & Karoglan Kontić, J. (2016) Potencijalna primjena komina grožđa. U: Otmačić Ćurković, H., Katić, J. & Sopčić, S. (ur.)Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom.
@article{article, author = {Tomaz, Ivana and A\v{s}perger, Danijela and Preiner, Darko and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2016}, keywords = {komina gro\v{z}\dja, polifenoli}, title = {Potencijalna primjena komina gro\v{z}\dja}, keyword = {komina gro\v{z}\dja, polifenoli}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomaz, Ivana and A\v{s}perger, Danijela and Preiner, Darko and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2016}, keywords = {grape marc, polyphenols}, title = {Potential application of grape marc}, keyword = {grape marc, polyphenols}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font