Pregled bibliografske jedinice broj: 848719
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj - stanje i mogućnosti
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj - stanje i mogućnosti // Proceedings of the 4th International Conference on Agricultural Logistics / Lisec, Andrej (ur.).
Novo Mesto: Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, 2010. str. 1-15 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 848719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj - stanje i mogućnosti
(Vegetable production in Croatia - state and possibilities)
Autori
Borošić, Josip ; Toth, Nina ; Cvjetković, Bogdan ; Tratnik, Miroslav ; Rakić, Miljenko ; Šimunović, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 4th International Conference on Agricultural Logistics
/ Lisec, Andrej - Novo Mesto : Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, 2010, 1-15
ISBN
978-961-6562-42-3
Skup
4th International Conference on Agricultural Logistics
Mjesto i datum
Novo Mesto, Slovenija, 04.11.2010. - 05.11.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
proizvodnja povrća; sorte; sjeme; gnojiva; pesticidi; skladišta
(vegetable production; varieties; seeds; fertilizers; pesticides; store-houses)
Sažetak
U razdoblju 2000. do 2008. godine u Hrvatskoj se povrće za tržište godišnje proizvodilo na oko 7.000 do 13.000 ha, u količini 105.000 do 200.000 t. U navedenih 9 godina proizvodnja povrća ima trend konstantnog rasta. Trend rasta prodaje povrća je u opskrbnim centrima trgovačkih lanaca, a smanjuje se prodaja u prodavaonicama voća i povrća. Tržnice na malo sve više gube značaj. Izgradnja nacionalnih veletržnica voća i povrća, razmještenih po regijama u 6 gradova Hrvatske, nije još završena. Ostali kanali prodaje (izravno na gospodarstvu, na seljačkim tržnicama) nemaju veći značaj u prodaji povrća. Raznolikost Panonske, Gorske i Jadranske poljoprivredne regije omogućuje proizvodnju svih povrćarskih kultura umjerene kontinentalne klime, kao i znatan broj kultura suptropskog podrijetla. Domaća proizvodnja sjemena je vrlo skromna, manje od 100 t godišnje. U Hrvatsku se godišnje uveze više od 400 t sjemena povrća i više od 1.000 t lučice luka. Postoje proizvođači presadnica za tržište, prema narudžbi za poznate kupce. Veća i srednja gospodarstva, proizvode presadnice za vlastite potrebe. NPK- kompleksna i pojedinačna dušična gnojiva, proizvođači povrća mogu nabaviti na domaćem tržištu. U Hrvatskoj je moguće nabaviti gnojiva iz uvoza za primjenu navodnjavanjem i folijarno. Kvalitetnih organskih domaćih gnojiva nema na tržištu. Ima uvoznih dehidriranih organskih gnojiva. Europski proizvođači supstrata prisutni su sa svojim proizvodima i na hrvatskom tržištu. U Hrvatskoj je registrirano 245 djelatnih tvari i 798 pripravaka za zaštitu bilja. Od 32 odabrane kulture povrća, za 14 uopće nisu registrirana sredstva za suzbijanje uzročnika bolesti, samo za 11 kultura su registrirana sredstva za suzbijanje štetnika, a za 18 nema registriranih pripravaka za suzbijanje korova. Specifični strojevi za proizvodnju povrća se uvoze. U Hrvatskoj postoje tvrtke koje prodaju i montiraju plastenike. Proizvodnja nosive konstrukcije je većinom u inozemstvu, kao i sva ugrađena oprema u njima. Projektom nacionalne veletržnice predviđena je izgradnja veletržnica u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Metkoviću i Osijeku. Veletržnica u Zagrebu postoji od ranije, a projektom je predviđena njena modernizacija i dogradnja. Dosada su tri veletržnice iz projekta započele s radom, u Splitu, Osijeku i Rijeci. Grad Zagreb raspolaže značajnim skladišnim kapacitetima. Od 114.000 t rashladnih kapaciteta u Hrvatskoj 73 % su hladnjače i skladišta s normalnom atmosferom, a 27 % hladnjače s kontroliranom atmosferom. Da bi se povećala proizvodnja povrća, provodi se Operativni program za razvoj povrćarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Rad je pregledni članak. Zbornik radova objavljen je u elektroničkom obliku.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb