Pregled bibliografske jedinice broj: 848712
Preliminarni rezultati projekta INOVaDA
Preliminarni rezultati projekta INOVaDA // Knjiga sažetaka 12. Međunarodno gospodarsko- znanstvenog skupa o akvakulturi „2016.-2020. (2023.) ključno razdoblje za razvitak hrvatske akvakulture“
Vukovar, 2016. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 848712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preliminarni rezultati projekta INOVaDA
(Preliminary results of the project INOVaDA)
Autori
Župan, Ivan ; Šarić, Tomislav ; Baždarić, Branimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 12. Međunarodno gospodarsko- znanstvenog skupa o akvakulturi „2016.-2020. (2023.) ključno razdoblje za razvitak hrvatske akvakulture“
/ - Vukovar, 2016
Skup
12. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi „2016.-2020. (2023.) ključno razdoblje za razvitak hrvatske akvakulture.“
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 24.11.2016. - 25.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Školjkaši; Novigradsko more; dagnja; akvakultura
(Bivalves; Novigrad sea; mussel; aquaculture)
Sažetak
Prirodne populacije školjkaša u Novigradskom moru znatno su smanjene zbog nekontroliranog vađenja i čestih promjena u okolišnim uvjetima. Zbog navedenog uzgoj dagnji postaje sve važnija grana akvakulture u ovom području. U skladu sa rastućom potražnjom za hranom iz mora na području Zadarske županije posljednjih godina izdano je nekoliko novih koncesija za uzgoj školjkaša u Novigradskom moru, u skladu s Nacionalnim strateškim planom razvoja akvakulture za razdoblje 2014-2020. Također, Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) provodilo je projekt financira od strane EU pod nazivom "Istraživanje kvalitete i promidžba novigradske dagnje - INOVaDA". Projekt je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda (prioritet 3, mjera 3.2), s ukupnim proračunom od 59.282, 74 € u razdoblju od srpnja 2015. do rujna 2016. godine. Naši preliminarni rezultati pokazuju da su sve lokacije imale dovoljnu dostupnost hranjiva potrebnih za rast školjkaša (Peharda i sur. 2007 ; Župan i sur. 2014.). Međutim, rezultati indeksa kondicije i sastav stabilnih izotopa pokazuju kako su tradicionalne lokacije u blizini riječnih ušća (kao što je Novigradsko more) pogodnije u smislu prinosa mesa, vjerojatno najvažnijeg faktora kvalitete školjkaša s gledišta potrošača. S obzirom na kratak period mjerenja predstavljeni podatci moraju biti uzeti u obzir kao preliminarni. Istraživanje se nastavilo tijekom cijele godine, uključujući i za proizvođače najvažnije razdoblje turističke sezone od svibnja do rujna, kako bi se u potpunosti usporedili proizvodni rezultati na različitim lokacijama te kompletirala slika o razlikama istraživanih područja. Ciljevi projekta bili su određivanje kvalitete i proizvodnih parametara (brzina rasta, indeks kondicije, kemijski sastav, sastav stabilnih izotopa ugljika (δ13C) i dušik (δ15N) te mikrobiološke analize) školjkaša iz Novigradskog mora. Također praćeni su i okolišni parametri Novigradskog mora (temperatura, salinitet, klorofil a, sastav stabilnih izotopa ugljika (δ13C) i dušika (δ15N)) kako bi se odredio ukupni potencijal Novigradskog mora za proizvodnju školjaka. Nadalje, rezultati su uspoređeni s drugim komercijalnim proizvodnim područjima (ušće rijeke Krke, lokacija u blizini Starigrada i uzgajalište riba Vrgada). Kroz provedbu projekta izvršena je i edukacija domaćih proizvođača te su prenijeta suvremena znanja i iskustva iz inozemstva lokalnim uzgajivačima školjkaša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)