Pregled bibliografske jedinice broj: 848584
Testovi provokacije na hranu-iskustva Dječje bolnice Srebrnjak
Testovi provokacije na hranu-iskustva Dječje bolnice Srebrnjak // Zbornik radova za medicinske sestre / Kuzmanović Šamija, Radenka ; Krželj, Vjekoslav ; Tomić, Tamara (ur.).
Split: Hrvatska proljetna pedijatrijska škola Split, 2014. str. 151-159 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 848584 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Testovi provokacije na hranu-iskustva Dječje bolnice Srebrnjak
(Oral food challenge-experience Children's hospital Srebrnjak)
Autori
Hošnjak, Ana Marija ; Vodopija Marija ; Miletić Gospić, Adrijana ; Janeković, Renata, Turkalj, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova za medicinske sestre
/ Kuzmanović Šamija, Radenka ; Krželj, Vjekoslav ; Tomić, Tamara - Split : Hrvatska proljetna pedijatrijska škola Split, 2014, 151-159
Skup
Hrvatska proljetna pedijatrijska škola XXXI. seminar
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 07.04.2014. - 11.04.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
alergija na hranu; oralni provokacijski test
(food allergy; double blind placebo controlled oral food challenge)
Sažetak
Alergijske su reakcije na hranu, kao i ostale alergijske bolesti, zadnjih desetljeća u porastu, osobito u razvijenim zemljama Zapada. Učestalost alergijskih reakcija na hranu povezuje se s načinom prehrane, pripremom namirnica, kulturološkim i socijalnim činiteljima. Uz pojam alergije na hranu, često se spominje „velikih 8“-osam namirnica koje uzrokuju više od 90 posto svih alergija na hranu: mlijeko, jaja, riba, školjkaši, kikiriki, soja, orašasti plodovi i pšenica. Alergijske reakcije javljaju se na proteinske komponente navedenih namirnica. One se kuhanjem ne uništavaju, tj. reakcije se mogu javiti i na sirovu i kuhanu hranu. U djece sa suspektnom alergijom na hranu provode se testovi provokacije hranom. Provokacijski test hranom može biti otvoreni, jednostruko ili dvostruko slijepi placebom kontrolirani provokacijski test hranom, koji se danas smatra zlatnim standardom u dijagnostici alergija na hranu. U 2013. godini, u Dječjoj bolnici Srebrnjak testirano je na hranu u hospitalnim uvjetima 130 djece, prema PRACTALL smjernicama. U značajnog postotka djece koja su imala pozitivan prick test illi specifični IgE na hranu nakon provedenog testiranja mogle su se uvesti u prehranu testirane namirnice bez neželjenih reakcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
DEFIMI d.o.o.