Pregled bibliografske jedinice broj: 848517
Makronutrijenti u bijelom i crvenom pilećem mesu
Makronutrijenti u bijelom i crvenom pilećem mesu // Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, Treći simpozij: "Pomicanje granica i novi izazovi u farmaciji" / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2016. str. 58-63 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 848517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makronutrijenti u bijelom i crvenom pilećem mesu
(Macronutrients in white and red chicken meat)
Autori
Sinanović, Azra ; Bulaja, Nirves ; Jašić, Midhat ; Čačić Kenjerić, Daniela ; Suljić, Alma ; Mandra, Muamer
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, Treći simpozij: "Pomicanje granica i novi izazovi u farmaciji"
/ Cipurković, Aneda - Tuzla : Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2016, 58-63
Skup
Treći simpozij magistara farmacije Tuzlanskog Kantona "Pomicanje granica i novi izazovi u farmaciji"
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 26.03.2016. - 27.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pileće meso ; proteini ; masti ; voda ; NIR
(chicken meat ; protein ; fat ; water ; NIR)
Sažetak
Nutritivna svojstva neke namirnice čine količine i vrste proteina, lipida, ugljičnih hidrata i vode kao makronutrijenata, odnosno vitamina i minerala kao mikronutrijenata te biološki aktvnih komponenti koje povoljno utječu na zdravlje. Pojedini dijelovi pilećeg mesa imaju različit sastav, a time i različita nutritivna svojstva. Cilj istraživanja je bio izvršiti analizu pilećeg mesa i to bijelog pilećeg mesa (filea), crvenog pilećeg mesa sa kožom (bataka sa karabatakom sa kožom) i crvenog pilećeg mesa bez kože (bataka sa karabatakom bez kože). Za analizu je korištena „bliža“ spekto-fotometrijska metoda (NIR) na aparatu DA 7200 proizvođača Perten. Analiza je urađena na 60 uzoraka pilećeg mesa, po 20 uzoraka svakog od navedenih konfekcioniranih dijelova pilećeg mesa. Ispitivano pileće meso potiče od četiri proizvođača pilećeg mesa sa prostora Bosne i Hercegovine, i kod svih uzoraka određen je makronutritivni sastav: proteini, masti i voda. Prema rezultatima istraživanja, uspoređujući makronutritivni sastav pojedinih dijelova pilećeg mesa, poredano padajućim nizom, najviše proteina sadrži bijelo pileće meso, nakon čega slijede crveno pileće meso bez kože i crveno pileće meso sa kožom. Najviše masti sadrži crveno pileće meso sa kožom, nakon čega slijedi crveno pileće meso bez kože i bijelo pileće meso. Najviše vode ima bijelo pileće meso, nakon čega slijedi crveno pileće meso bez kože i crveno pileće meso sa kožom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)