Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848512

Značaj i određivanje faktora zadržavanja nutrijenata tokom pripreme hrane


Alićić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Šabanović, Marizela; Sinanović, Azra; Simikić, Dijana; Mustedanagić, Belma
Značaj i određivanje faktora zadržavanja nutrijenata tokom pripreme hrane // Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2016. str. 53-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 848512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj i određivanje faktora zadržavanja nutrijenata tokom pripreme hrane
(Significance and determining factors of nutrient retention during cooking)

Autori
Alićić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Sinanović, Azra ; Simikić, Dijana ; Mustedanagić, Belma

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona / Cipurković, Aneda - Tuzla : Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2016, 53-57

Skup
Treći simpozij magistara farmacije Tuzlanskog Kantona "Pomicanje granica i novi izazovi u farmaciji"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 26.03.2016. - 27.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
priprema hrane ; faktor zadržavanja nutrijenata
(food preparing ; nutrient retention factors)

Sažetak
Danas se koriste različiti pristupi u definiranju gubitka nutrijenata tokom proizvodnje i pripreme hrane. Općenito hidrosolubilni nutrijenti se više gube od liposolubilnih bilo da se radi o pranju ili toplinskom tretmanu. Količina gubitka nutrijenata tokom pripreme hrane izražava se preko faktora zadržavanja. U ovom radu je na osnovu prikupljenih znanstvenih informacija opisan način određivanja i računanja faktora zadržavanja nutrijenata. Faktori zadržavanja određenih nutrijenata su najveći kod konzumiranja svježih namirnica, posebno kada je u pitanju voće i povrće, obzirom da se u istim nutrijenti nalaze u 100 %-tnom udjelu. Gubici nutrijenata kod pripremanja hrane su veći kod hidrosolubilnih sastojaka u odnosu na liposolubilne. Faktori zadržavanja nutrijenata su veći kod hrane koja se priprema kuhanjem u pari i kuhanjem u vodi (dinstanje) pod uslovom da se i otopina vode za kuhanje koristi u pripremi jela. U pripremi i planiranju jela za posebne populacijske grupe značajno je definirati postupke i procedure sa kojima će se najmanje gubiti hranjivi i protektivni sastojci hrane. Matematički modeli i validacija realnih modela treba biti predmet daljih istraživanja, kako bi se poboljšao kvalitet obroka kod prehrane posebnih populacijskih grupa.

Izvorni jezik
Bos

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Alićić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Šabanović, Marizela; Sinanović, Azra; Simikić, Dijana; Mustedanagić, Belma
Značaj i određivanje faktora zadržavanja nutrijenata tokom pripreme hrane // Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2016. str. 53-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Alićić, D., Jašić, M., Šubarić, D., Šabanović, M., Sinanović, A., Simikić, D. & Mustedanagić, B. (2016) Značaj i određivanje faktora zadržavanja nutrijenata tokom pripreme hrane. U: Cipurković, A. (ur.)Zbornik radova sa simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona.
@article{article, author = {Ali\'{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and Sinanovi\'{c}, Azra and Simiki\'{c}, Dijana and Mustedanagi\'{c}, Belma}, editor = {Cipurkovi\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {53-57}, keywords = {priprema hrane, faktor zadr\v{z}avanja nutrijenata}, title = {Zna\v{c}aj i odre\djivanje faktora zadr\v{z}avanja nutrijenata tokom pripreme hrane}, keyword = {priprema hrane, faktor zadr\v{z}avanja nutrijenata}, publisher = {Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ali\'{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and Sinanovi\'{c}, Azra and Simiki\'{c}, Dijana and Mustedanagi\'{c}, Belma}, editor = {Cipurkovi\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {53-57}, keywords = {food preparing, nutrient retention factors}, title = {Significance and determining factors of nutrient retention during cooking}, keyword = {food preparing, nutrient retention factors}, publisher = {Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font