Pregled bibliografske jedinice broj: 848491
Omega-3 masne kiseline u starijoj životnoj dobi
Omega-3 masne kiseline u starijoj životnoj dobi // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, Vol 10, broj 40, 7.listopada 2014.
Zagreb, 2014. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 848491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omega-3 masne kiseline u starijoj životnoj dobi
(Omega-3 Fatty Acids in Elderly)
Autori
Osmančević Katkić, Lejla ; Lang Morović, Maja ; Miloš, Maja.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo, Vol 10, broj 40, 7.listopada 2014.
/ - Zagreb, 2014, 18-19
Skup
3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem „Hrana i prehrana“
Mjesto i datum
Slavonski Brod, Hrvatska; Vinkovci, Hrvatska; Vukovar, Hrvatska; Osijek, Hrvatska, 09.10.2014. - 12.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
omega - 3 masne kiseline ; starija životna dob
(Omega-3 fatty acids ; Dokosaheksaenic acid (DHA) ; Elderly ; Nutrition)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj, prema podacima iz 2011. godine. 17, 7% ukupnog stanovništva je starije od 65 godina. Starenje se povezuje s brojnim tjelesnim i psihološkim promjenama koje mogu utjecati na nutritivne potrebe i nutritivni status osobe. Vodeći zdravstveni problem starijih osoba koji se dovode u vezu s nepravilnom prehranom su kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti, karcinomi, prijelomi kostiju, poremećaji imuniteta, depresija i sl. Stoga, prehrana predstavlja vodeći vanjski čimbenik koji, uz genetske, znanstveno dokazano utječe na dužinu i kvalitetu života. U literaturi se često naglašava povoljan učinak omega-3 masnih kiselina u prevenciji i liječenju raznih bolesti. Omega-3 dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline (eikosapentaenska-EPA i dokosaheksaenska- DHA) se ne mogu sintetizirati. Njih naš organizam dobiva putem hrane ili dodataka prehrani, a imaju vrlo povoljan učinak na krvnožilni sustav, pomažu u boljoj regulaciji krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi, osobito triglicerida. Nadalje, sve veći broj znanstvenih istraživanja ukazuje na presudnu ulogu DHA u normalnom neurološkom i kognitivnom funkcioniranju pojedinaca, kao i vizualnoj točnosti. Kod ljudi, baš kao i kod štakora, razina DHA u mozgu se s vremenom (starenjem) smanjuje, što bi moglo biti povezano s rapidnim opadanjem funkcija CNS-a povezano sa starenjem. Pregledom relevantne literature u ovom radu će se dobiti uvid u značaj unošenja omega-3 masnih kiselina u organizam u prevenciji i liječenju zdravstvenih problema starijih osoba povezanih s nepravilnom prehranom. Također, ponuditi ćemo smjernice za kreiranje javnozdravstvenih intervencija koje će ciljano djelovati na podizanje kvalitete edukacije i informiranja starijih osoba, te uključivanje, kako pojedinaca tako i zajednice, u brigu o vlastitoj prehrani, a sve navedeno s ciljem promocije zdravlja, ososbne brige o zdravlju, te konačno poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita