Pregled bibliografske jedinice broj: 848472
Privatizacija hrvatskog hotelijerstva, stanje i teškoće
Privatizacija hrvatskog hotelijerstva, stanje i teškoće // III. Znanstveni i stručni skup: Hrvatsko turizam 1997
Opatija : Dubrovnik : Split: Hotelijerski fakultet Opatija, Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, 1997. str. 4-5 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 848472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Privatizacija hrvatskog hotelijerstva, stanje i
teškoće
(Privatization of Croatian hotel industry,
situation and difficulties)
Autori
Perić, Jože
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
III. Znanstveni i stručni skup: Hrvatsko turizam 1997
/ - Opatija : Dubrovnik : Split : Hotelijerski fakultet Opatija, Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, 1997, 4-5
Skup
Temeljni procesi i tendencije u hrvatskom turizmu
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 02.10.1997. - 03.10.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hotelijerstvo ; vlasnička struktura ; privatizacija ; teškoće-koncepcija-strategija
(hotel industry ; ownerships structure ; privatization ; difficulties-conception-strategy)
Sažetak
Posljednjih godina nije došlo do bitnih promjena u privatizaciji hrvatskog hotelijerstva. U vlasničkoj strukturi dominiraju država (fondovi) i subjekti (banke, osiguravajuća društva, INA...) u pretežitom vlasništvu države (fondova). Vidljiva je međuovisnost privatizacije i društvene tranzicije u cjelini, posebice ekonomske i političke. Teškoće proizlaze iz nedostatka domaće akumulacije, nerazvijenog tržišta kapitala i skromnog priljeva izravnih stranih ulaganja. Specifične teškoće proizlaze iz procjene vrijednosti poduzeća u hotelijerstvu, njihove ekonomske efikasnosti, restrukturiranja i odsutnosti novih ideja i modela u privatizaciji. Dominantni vlasnici (država) trebali bi definirati koncepciju i strategiju privatizacije temeljene na novom vrednovanju prirode i profitabilnosti kapitala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Jože Perić
(autor)