Pregled bibliografske jedinice broj: 848422
Uloga regulacije apetita nakon primjene različitih trenažnih modaliteta s ciljem redukcije potkožnog masnog tkiva
Uloga regulacije apetita nakon primjene različitih trenažnih modaliteta s ciljem redukcije potkožnog masnog tkiva // 13. godišnja međunarodna konferencija: Kondicijska priprema sportaša 2015 - zbornik radova / Jukić, Igor ; Gregov, Cvita ; Šalaj, Sanja ; Milanović, Luka ; Wertheimer, Vlatka (ur.).
Zagreb: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2015. str. 318-329 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 848422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga regulacije apetita nakon primjene različitih trenažnih modaliteta s ciljem redukcije potkožnog masnog tkiva
(The role of appetite regulation after use of different training modalities with the intention of reduction of the subcutaneous fat reduction)
Autori
Homolak, Jan ; Kuterovac Pero ; Pavić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
13. godišnja međunarodna konferencija: Kondicijska priprema sportaša 2015 - zbornik radova
/ Jukić, Igor ; Gregov, Cvita ; Šalaj, Sanja ; Milanović, Luka ; Wertheimer, Vlatka - Zagreb : Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2015, 318-329
Skup
13. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.02.2015. - 28.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
apetit ; masno tkivo ; trening
(appetite ; adipose tissue ; training)
Sažetak
Stalnost ukupne tjelesne mase i sastava tijekom duljeg vremena održava se jedino uz uravnotežen odnos unosa i potrošnje energije. Navike u prehrani, a posebno apetit, kompleksni su fenomeni koji na temelju unutrašnjih poriva usmjeravaju pojedinca prema selekciji određene hrane te odabiru veličine i učestalosti obroka koji određuju ne samo ukupnu količinu unesene energije, nego i odnos makronutrijenata u prehrani. Glavne su komponente energijske ravnoteže unos energije, izdavanje energije i pohrana energije (Galgani & Ravussin 2008). Tjelesna težina može se promijeniti samo ako unos energije nije jednak njezinom izdavanju u određenom vremenskom razdoblju. Tradicionalni se pristupi koriste fizičkom aktivnosti kao glavnom komponentom u gubitku masnog tkiva kojom pojedinac povećava isključivo izdavanje energije, no takav pristup dugoročno nailazi na brojne prepreke i ometa optimalni gubitak težine. Smatramo da se fizička aktivnost ne bi trebala promatrati isključivo kao faktor energijske potrošnje, već u širem smislu kao izvanjski podražaj koji potiče odgovor organizma te kratkoročnu i dugoročnu adaptaciju na stresor. Iako idealističkom pristupu temeljenom na znanstvenim istraživanjima i potpunom razumijevanju fizioloških (molekularnih) mehanizama na razini stanice i jedinke na putu stoje brojne nepoznanice, smatramo da je promjena u shvaćanju uloge treninga nužni prvi korak u tom smjeru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb