Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848307

Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine


Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine // Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 848307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine
(Possibility of chemical thinning peaches)

Autori
Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2016, 40-40

Skup
11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Beli Manastir, Hrvatska, 03.03.2016. - 05.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
breskva ; nektarina ; prorjeđivanje ; ATS ; sumporno vapno ; opterećenje
(peach ; nectarine ; thinning ; ATS ; lime sulfur ; crop load)

Sažetak
Uspostavljanje adekvatnog opterećenja stabla predstavlja vrlo veliki problem u intenzivnom uzgoju breskve i nektarine. Pomotehnička mjera prorjeđivanja neophodna je u tehnologiji uzgoja breskve i nektarine. Još uvijek nema standardiziranog modela prorjeđivanja i u većini slučajeva ono se provodi ručno što predstavlja najskuplju stavku proizvodnje. Istraživanje o mogućnosti kemijskog prorjeđivanja provedeno je 2013. godine, pokušalište Tovljač, Istočna Hrvatska u eksperimentalnom nasadu breskve na kultivarima Redhaven, Dixired i Platicarpa, odnosno nektarine na kultivaru Maria Dorata. Tretmani su uključivali aplikaciju različitih kombinacija ATS-a, sumpornog vapna i sojinog ulja. Kao surfaktant korišten je Silwet-L77 i riblje ulje. Svi primijenjeni tretmani na promatranim sortama imali su pozitivan učinak u redukciji broja plodova u odnosu na kontrolnu varijantu. Pomološkim analizama (parametri kvalitete) svi tretmani rezultirali su boljim karakteristikama kvalitete ploda. Rezultati ukazuju potencijal upotrebe ATS-a na kultivaru Redhaven, odnosno rezultati na kultivaru Dixired relevantniji su i izdvajaju ATS u jačoj koncentraciji kao perspektivan vid kemijskog prorjeđivanja. Učinkovitost prorjeđivanja na kultivarima Platicarpa i Maria Dorata utvrđena je pri tretmanu s većom koncentracijom sumpornog vapna. Upotrjebljena sredstva obzirom na sastav i porijeklo aktivne tvari pokazuju puni potencijal upotrebe u ekološkom režimu proizvodnje koštićavog voća. Daljnja istraživanja usmjeriti k određivanju najoptimalnijih koncentracija, klimatskim prilikama u trenutku aplikacije i kondiciji pupova (fiziološki status ishranjenosti, genetski potencijal sorte).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine // Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić (2016) Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine. U: Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.)Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2016}, pages = {40-40}, keywords = {breskva, nektarina, prorje\djivanje, ATS, sumporno vapno, optere\'{c}enje}, title = {Mogu\'{c}nosti kemijskog prorje\djivanja breskve i nektarine}, keyword = {breskva, nektarina, prorje\djivanje, ATS, sumporno vapno, optere\'{c}enje}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Beli Manastir, Hrvatska} }
@article{article, year = {2016}, pages = {40-40}, keywords = {peach, nectarine, thinning, ATS, lime sulfur, crop load}, title = {Possibility of chemical thinning peaches}, keyword = {peach, nectarine, thinning, ATS, lime sulfur, crop load}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Beli Manastir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font