Pregled bibliografske jedinice broj: 847933
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani // 6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA / Kirin, Snježana (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2016. str. 332-337 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 847933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani
(The sources of aluminium in human diet)
Autori
Halambek, Jasna ; Blažić, Marijana ; Šarić, Tonka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA
/ Kirin, Snježana - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2016, 332-337
Skup
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA'
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 21.09.2016. - 24.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aluminij; aditivi; ambalaža; hrana; migracija.
(aluminium; food additives; packaging; food; migration)
Sažetak
Glavni izvor aluminija u ljudskom organizmu predstavlja hrana. Istraživanja pokazuju da odrasla osoba dnevno unese hranom u organizam od 1, 6 do 13 mg aluminija. Većina neprerađene hrane sadrži manje od 5 mg aluminija/kg, no veće koncentracije do 20 mg/kg vrlo se često mogu naći u industrijski prerađenoj hrani zbog raznih aditiva koji se dodaju u obliku aluminijevih soli. Unosu aluminija putem hrane osim aditiva pridonosi i migracija aluminija iz opreme, kuhinjskog pribora i ambalaže s kojima je namirnica u kontaktu tijekom pripreme ili čuvanja. Migracija aluminija iz ambalaže i opreme prvenstveno ovisi o pH vrijednosti namirnice i prisutnosti ostalih komponenti kao što su organske kiseline i dodane soli. FAO/WHO odbor za aditive u hrani navodi privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) koja iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (okvirno oko 70 mg/tjedan).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu