Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 847933

Izvori aluminija u ljudskoj prehrani


Halambek, Jasna; Blažić, Marijana; Šarić, Tonka
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani // 6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA / Kirin, Snježana (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2016. str. 332-337 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 847933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani
(The sources of aluminium in human diet)

Autori
Halambek, Jasna ; Blažić, Marijana ; Šarić, Tonka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA / Kirin, Snježana - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2016, 332-337

Skup
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA'

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 21.09.2016. - 24.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aluminij; aditivi; ambalaža; hrana; migracija.
(aluminium; food additives; packaging; food; migration)

Sažetak
Glavni izvor aluminija u ljudskom organizmu predstavlja hrana. Istraživanja pokazuju da odrasla osoba dnevno unese hranom u organizam od 1, 6 do 13 mg aluminija. Većina neprerađene hrane sadrži manje od 5 mg aluminija/kg, no veće koncentracije do 20 mg/kg vrlo se često mogu naći u industrijski prerađenoj hrani zbog raznih aditiva koji se dodaju u obliku aluminijevih soli. Unosu aluminija putem hrane osim aditiva pridonosi i migracija aluminija iz opreme, kuhinjskog pribora i ambalaže s kojima je namirnica u kontaktu tijekom pripreme ili čuvanja. Migracija aluminija iz ambalaže i opreme prvenstveno ovisi o pH vrijednosti namirnice i prisutnosti ostalih komponenti kao što su organske kiseline i dodane soli. FAO/WHO odbor za aditive u hrani navodi privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) koja iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (okvirno oko 70 mg/tjedan).

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Jasna Halambek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Halambek, Jasna; Blažić, Marijana; Šarić, Tonka
Izvori aluminija u ljudskoj prehrani // 6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA / Kirin, Snježana (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2016. str. 332-337 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Halambek, J., Blažić, M. & Šarić, T. (2016) Izvori aluminija u ljudskoj prehrani. U: Kirin, S. (ur.)6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA.
@article{article, author = {Halambek, Jasna and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and \v{S}ari\'{c}, Tonka}, editor = {Kirin, S.}, year = {2016}, pages = {332-337}, keywords = {aluminij, aditivi, ambala\v{z}a, hrana, migracija.}, title = {Izvori aluminija u ljudskoj prehrani}, keyword = {aluminij, aditivi, ambala\v{z}a, hrana, migracija.}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halambek, Jasna and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and \v{S}ari\'{c}, Tonka}, editor = {Kirin, S.}, year = {2016}, pages = {332-337}, keywords = {aluminium, food additives, packaging, food, migration}, title = {The sources of aluminium in human diet}, keyword = {aluminium, food additives, packaging, food, migration}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font