Pregled bibliografske jedinice broj: 847273
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA // Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Z. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2016. str. 61-62 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 847273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA
(AGRO-TECHNICAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF OS-GENOTYPES OF HULLESS WINTER BARLEY)
Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Babić, Jurislav ; Andrić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Matotan, Z. - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2016, 61-62
Skup
9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 09.11.2016. - 11.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
golozrni ječam ; genotip ; agronomske odlike ; gospodarske odlike
(hulless barley ; genotype ; agro-technical parameters ; production parameters)
Sažetak
Oplemenjivanje ječma na PIO za posebne namjene usmjereno je prema poboljšanju agronomskih odlika te parametara kvalitete zrna za ljudsku prehranu kod ječma „normalno“ obuvenog zrna te kod ječma golozrne forme. U radu su analizirani urod zrna i parametri kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisustvo/odsutstvo pljevica, masa zrna, hektolitarska masa zrna, učešću zrna pojedinih frakcija, hranidbene vrijednosti…) i prema kemijskom sastavu zrna (ugljikohidrati, neškrobni polisaharidi, vlakna, proteini, masti, minerali i vitamini). U mikropokusima na pokušalištu Instituta te Poljoprivredne škole u Požegi ispitivane su linije (10) ozimog golozrnog ječma PIO i standardne sorte (2) pljevičaste forme zrna. Ispitivanja su provedena na sorti i linijama PIO ozimog golozrnog ječma (10) koje se nalaze u ispitivanjima na PIO, mikropokusima na lokacijama, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, te u postupku priznavanja u RH i inozemstvu (3 linije). Provedena istraživanja ukazuju da sorta i novostvorene linije (Osvit, Osk.5.119/10, Osk.184GZ-10, Osk.6.24/2-12, Osk.…) golozrnog ječma su u provedenim istraživanjima ostvarivale urod zrna od 8, 9-28.6% niži u odnosu na sorte Barun i Maxim, uz vrlo visoku hektolitarsku masu zrna (76-82 kg), udjel zrna I klase iznad 80 %, masu 1000 zrna od 42-47 grama te viši sadržaj proteina (iznad 13 %) i sadržaj β-glukana u odnosu na sorte ječma „normalno“ obuvenog zrna. Rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta te slabije citolitičke i proteolitičke parametre modifikacije slada kod genotipova golozrnog ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
VIP-2015-13/39
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Luka Andrić
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Marko Jukić
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)