Pregled bibliografske jedinice broj: 847202
Diferencijacija različitih stilova vina Malvazija istarska na osnovi aromatskog profila
Diferencijacija različitih stilova vina Malvazija istarska na osnovi aromatskog profila // Book of Proceedings of 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 515-520 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 847202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Diferencijacija različitih stilova vina Malvazija istarska na osnovi aromatskog profila
(Differentiation of different Malvazija istarska wine styles based on wine aromatic profiles)
Autori
Lukić, Igor ; Radeka, Sanja ; Vanzo, Andreja ; Lisjak, Klemen ; Bavčar, Dean
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Book of Proceedings of 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 515-520
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Malvazija istarska; stil vina; aromatski profil
(Malvazija istarska; wine style; aromatic profile)
Sažetak
U svrhu diferencijacije različitih stilova vina od sorte Malvazija istarska na osnovi aromatskog profila, prikupljen je 41 uzorak i podvrgn-ut GC/MS analizi. Dobiveni podaci obrađeni su kemometrijski. Svježa vina Malvazije sadržavala su više koncentracije većine monoterpena i β-damascenona, kao i estera i kiselina. Desertna vina bila su obilježena povišenim udjelima monoterpenola i etil-acetata. Vina iz barrique bačava, te ona proizvedena tradicionalnom tehnologijom, sadržavala su više koncentracije norizoprenoida, estera tercijarne arome, hlapljivih fenola, laktona i furana. Tradicionalna vina Malvazije odlikovala su se povišenim koncentracijama metanola i viših alkohola.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija