Pregled bibliografske jedinice broj: 847132
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.)
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.) // Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 62-62 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 847132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.)
(The effect of Fusarium infection on the content of protein components in wheat (Triticum aestivum L.))
Autori
Horvat, Daniela ; Viljevac Vuletić, Marija ; Tucak, Marijana ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Šarkanj, Bojan ; Španić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry"
/ Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016, 62-62
ISBN
978-953-6894-58-1
Skup
International Conference 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; Fusarium culmorum ; proteinske komponente ; RP-HPLC
(wheat ; Fusarium culmorum ; protein components ; RP-HPLC)
Sažetak
Najvažnija i najštetnija bolest pšenice za mlinarsko-pekarsku industriju je fuzarijska palež klasa zbog značajnog utjecaja na prinos i kvalitetu. Fusarium vrste proizvode mikotoksine koji štetno djeluju na zdravlje ljudi i životinja. U sklopu uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Oplemenjivanje pšenice na otpornost prema Fuzarijskoj paleži klasa upotpunjeno s analizama mikotoksina i antioksidativnim putevima“ u radu je analizirano 25 kultivara pšenice različite otpornosti na Fusarium vrste. Kultivari su uzgojeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom vegetacije 2014./2015. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na udio proteinskih komponenti u ukupnim ekstrahiranim proteinima analiziranih RP-HPLC metodom. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina. U umjetno zaraženim uzorcima udio albumina i globulina je značajno veći. Udio ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno je smanjen, dok se udio ukupnih i - glijadina nije značajno mijenjao, za razliku od ω- i - glijadina. Uslijed umjetne zaraze došlo je do značajnog povećanja GLI/GLU omjera. Razina utjecaja Fusarium infekcije na proteinske komponente pšenice je značajno uvjetovana kultivarom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-9188
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marijana Tucak
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Valentina Španić
(autor)
Bojan Šarkanj
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Marija Viljevac
(autor)
Tihana Marček
(autor)