Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 847132

Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.)


Horvat, Daniela; Viljevac Vuletić, Marija; Tucak, Marijana; Abičić, Ivan; Marček, Tihana; Šarkanj, Bojan; Španić, Valentina
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.) // Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 62-62 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 847132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.)
(The effect of Fusarium infection on the content of protein components in wheat (Triticum aestivum L.))

Autori
Horvat, Daniela ; Viljevac Vuletić, Marija ; Tucak, Marijana ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Šarkanj, Bojan ; Španić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry" / Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016, 62-62

ISBN
978-953-6894-58-1

Skup
International Conference 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica ; Fusarium culmorum ; proteinske komponente ; RP-HPLC
(wheat ; Fusarium culmorum ; protein components ; RP-HPLC)

Sažetak
Najvažnija i najštetnija bolest pšenice za mlinarsko-pekarsku industriju je fuzarijska palež klasa zbog značajnog utjecaja na prinos i kvalitetu. Fusarium vrste proizvode mikotoksine koji štetno djeluju na zdravlje ljudi i životinja. U sklopu uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Oplemenjivanje pšenice na otpornost prema Fuzarijskoj paleži klasa upotpunjeno s analizama mikotoksina i antioksidativnim putevima“ u radu je analizirano 25 kultivara pšenice različite otpornosti na Fusarium vrste. Kultivari su uzgojeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom vegetacije 2014./2015. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na udio proteinskih komponenti u ukupnim ekstrahiranim proteinima analiziranih RP-HPLC metodom. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina. U umjetno zaraženim uzorcima udio albumina i globulina je značajno veći. Udio ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno je smanjen, dok se udio ukupnih i - glijadina nije značajno mijenjao, za razliku od ω- i - glijadina. Uslijed umjetne zaraze došlo je do značajnog povećanja GLI/GLU omjera. Razina utjecaja Fusarium infekcije na proteinske komponente pšenice je značajno uvjetovana kultivarom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-9188

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Viljevac Vuletić, Marija; Tucak, Marijana; Abičić, Ivan; Marček, Tihana; Šarkanj, Bojan; Španić, Valentina
Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.) // Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 62-62 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Viljevac Vuletić, M., Tucak, M., Abičić, I., Marček, T., Šarkanj, B. & Španić, V. (2016) Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.). U: Jukić, A. (ur.)Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry".
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Viljevac Vuleti\'{c}, Marija and Tucak, Marijana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Mar\v{c}ek, Tihana and \v{S}arkanj, Bojan and \v{S}pani\'{c}, Valentina}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {62-62}, keywords = {p\v{s}enica, Fusarium culmorum, proteinske komponente, RP-HPLC}, isbn = {978-953-6894-58-1}, title = {Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u p\v{s}enici (Triticum aestivum L.)}, keyword = {p\v{s}enica, Fusarium culmorum, proteinske komponente, RP-HPLC}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Viljevac Vuleti\'{c}, Marija and Tucak, Marijana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Mar\v{c}ek, Tihana and \v{S}arkanj, Bojan and \v{S}pani\'{c}, Valentina}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {62-62}, keywords = {wheat, Fusarium culmorum, protein components, RP-HPLC}, isbn = {978-953-6894-58-1}, title = {The effect of Fusarium infection on the content of protein components in wheat (Triticum aestivum L.)}, keyword = {wheat, Fusarium culmorum, protein components, RP-HPLC}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font