Pregled bibliografske jedinice broj: 846988
Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 31-32 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 846988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
(Control of sheep and goat cheeses labeling on the Croatian market)
Autori
Špoljarić, Jasminka ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Maletić, Mirjana ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016, 31-32
Skup
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2016. - 12.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
označavanje sireva; patvorenje sira; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko
(labeling of cheeses; adulteration of cheese; cow's milk; sheep's milk; goat's milk)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je provesti kontrolu ispravnosti označavanja sireva na tržištu Republike Hrvatske u svrhu povećanja konkurentnosti kroz unapređenje i promicanje kvalitete domaće proizvodnje. Tijekom istraživanja u trajanju od tri godine, metodom slučajnog odabira iz maloprodajnih trgovačkih lanaca uzorkovano je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, te analizirano u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode ukupno 108 uzoraka sireva. Uzorcima je u svrhu provjere ispravnosti označavanja kontroliran kemijski sastav proizvoda: udio masti u siru i udio suhe tvari u siru, izračunati su udjeli masti u suhoj tvari i udjeli vode u bezmasnoj suhoj tvari sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva (NN 20/09, 81/13), te je provedeno utvrđivanje prisutnosti kravljeg mlijeka u sirevima označenim kao proizvodima proizvedenim isključivo od ovčjeg/kozjeg mlijeka. Rezultati analiza u okviru ovog istraživanja pokazali su stanje kvalitete i ispravnost označavanja sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka na tržištu RH. Od ukupnog broja analiziranih sireva (108), 57% (62 sira) nije udovoljavalo zahtjevima sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva odnosno vrijednostima navedenim na deklaraciji, dok je patvorenje, tj. prisutnost kravljeg mlijeka detektirana u više od 30% analiziranih sireva. Rezultati istraživanja ukazali su na potrebu provođenja kontinuiranih sustavnih kontrola, što je u interesu zaštite potrošača, ali i onih proizvođača koji se pridržavaju principa dobre proizvođačke prakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Maletić
(autor)
Biljana Radeljević
(autor)
Jasminka Špoljarić
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Dijana Plavljanić
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)