Pregled bibliografske jedinice broj: 846581
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY // Poljoprivreda (Osijek), 13 (2007), 2; 35-40 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 846581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY
(CHANGES IN THE CHARDONNAY CLONES ORGANIC ACIDS RATIO DURING MATURATION TIME)
Autori
Jeromel, Ana ; Herjavec, Stanka ; Kozina, Bernard ; Maslov, Luna ; Bašić, Marin
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 13
(2007), 2;
35-40
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabučna kiselina; vinska kiselina; klonovi Chardonnaya
(malic acid; tartaric acid; chardonnay clones)
Sažetak
Vinska i jabučna kiselina glavne su kiseline grožđa, mošta i vina koje direktno utječu na okus i harmoničnost vina. U 2006. godini grožđe Chardonnay, klonovi SMA130, CL 95, CL96, CL548, SMA 123, R8, VCR10 iz zagrebačkoga vinogorja brano je svakih 3-5 dana i to od trenutka šaranja bobica pa sve do dana berbe. Kod klona CL 95 utvrđen je najmanji odnos između jabučne i vinske kiseline, dok je taj odnos kod klonova CL 96 i VCR 10 bio najizraženiji. Nisu utvrđene razlike u sadržaju limunske kiseline između ispitivanih klonova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stanka Herjavec
(autor)
Luna Maslov Bandić
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Bernard Kozina
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus