Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846202

Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test


Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja
Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test // Jugoslavensko savetovanje "Kvalitet i standardizacija mesa stoke za klanje, peradi, divljači i riba", Jugoinspekt
Donji Milanovac, Srbija, 1989. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 846202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test
(The quality of muscle tissue in accordance with the reaction of the pigs in the halothane test)

Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Jovanovac, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
Jugoslavensko savetovanje "Kvalitet i standardizacija mesa stoke za klanje, peradi, divljači i riba", Jugoinspekt

Mjesto i datum
Donji Milanovac, Srbija, 11.1989

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kvaliteta mesa; halotan test; svinje
(Meat quality; halothane test; pigs)

Sažetak
Svinje suvremenih pasmina i hibrida karakterizira visoka mesnatost, ali često i lošija kvaliteta mesa. Loša kvaliteta mesa ogleda se prvenstveno, u sve učestalijoj pojavi tzv. PSE (pale, soft, exudative) tj. BMV (blijedo, mekano, vodnjikavo) sindroma, što odbija potrošače, a stvara i probleme u njegovoj daljoj preradi. Pojava BMV mesa je u etiopatogenetskoj vezi sa učestalom sklonošću svinja stres-sindromu (Porcine Stress Syndrome-PSS). Nakon što je uočeno da su svinje sklone stresu osjetljive na udisanje narkotika halotana (Sybesma i Eikelenboom, 1969), razrađen je tzv. halotan test za njihovo otkrivanje, te se intenzivno proučavaju njihova proizvodna i fiziološka obilježja. U ovom radu se o obilježjima kvalitete mišićnog tkiva halotan-pozitivnih (sters-osjetljivih) i halotan-negativnih (stres-rezistentnih) svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja
Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test // Jugoslavensko savetovanje "Kvalitet i standardizacija mesa stoke za klanje, peradi, divljači i riba", Jugoinspekt
Donji Milanovac, Srbija, 1989. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Senčić, Đ., Kralik, G., Petričević, A. & Jovanovac, S. (1989) Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test. U: Jugoslavensko savetovanje "Kvalitet i standardizacija mesa stoke za klanje, peradi, divljači i riba", Jugoinspekt.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja}, year = {1989}, keywords = {Kvaliteta mesa, halotan test, svinje}, title = {Kvaliteta mi\v{s}i\'{c}nog tkiva prema reakciji svinja na halotan test}, keyword = {Kvaliteta mesa, halotan test, svinje}, publisherplace = {Donji Milanovac, Srbija} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja}, year = {1989}, keywords = {Meat quality, halothane test, pigs}, title = {The quality of muscle tissue in accordance with the reaction of the pigs in the halothane test}, keyword = {Meat quality, halothane test, pigs}, publisherplace = {Donji Milanovac, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font