Pregled bibliografske jedinice broj: 846189
Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja- dosadašnje spoznaje
Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja- dosadašnje spoznaje // Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja- dosadašnje spoznaje / Ivanković, Marko ; Duranović, Jadranka (ur.).
Zagreb : Mostar: Algoritam ; Algoritam Stanek, 2016. str. 69-80
CROSBI ID: 846189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja- dosadašnje spoznaje
(Organic production of immortelle and essential oils- recent findings)
Autori
Beljo, Jure ; Barbarić, Miro ; Čagalj, Marin ; Duranović, Alen ; Filipović, Adrijana ; Ivanković, Marko ; Kohnić, Aida ; Mandić, Ana ; Leko, Marijo ; Prlić, Marija ; Rajić, Marina ; Ostojić, Ivan ; Trkulja, Vojislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja- dosadašnje spoznaje
Urednik/ci
Ivanković, Marko ; Duranović, Jadranka
Izdavač
Algoritam ; Algoritam Stanek
Grad
Zagreb : Mostar
Godina
2016
Raspon stranica
69-80
ISBN
978-953-316-828-9
Ključne riječi
Ekološka proizvodnja, smilje, eterično ulje, ekonomika proizvodnje
(Organic production, immortelle, essential oil, economic efficiency)
Sažetak
Ova je edicija nastala kao izraz potrebe u novonastaloj situaciji u Hercegovini i Dalmaciji koju smo popularno nazvali „smiljomanija“. Naime, situacija s kultivacijom smilja se ubrzano razvija unazad 3 -4 godine. S obzirom da se radi o kratkom vremenu uzgoja ove kulture suočeni smo s jedne strane s naraslim potrebama uzgajivača smilja i eteričnoga ulja za kvalitetnim stručnim savjetima, dok s druge strane znanstveno-stručna zajednica raspolaže s izuzetno malim brojem istraživanja na temu uzgoja smilja i dobivanja eteričnoga ulja. Za ozbiljna istraživanja utemeljena na znanstvenim metodama potrebno je vrijeme koje procjenjujemo na tri (3), a optimalno na pet (5) godina. Razumljivo, da se nalazimo u svojevrsnom vremenskom raskoraku između intenzivnog podizanja nasada smilja i neophodnih istraživanja koja su kao i u svakoj drugoj kulturi nužna za uspješnu proizvodnju. Priručnik je nastao na inicijativu izdavačke kuće Algoritam Stanek d.o.o. Mostar i Algoritam d.o.o. Zagreb, suradnjom i dobrom voljom stručnjaka s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te brojnih vanjskih suradnika i kolega agronoma koji rade izravno u proizvodnji smilja. Veliku potporu smo dobili također od članova udruge „Ljekovito bilje Hercegovine“ i samostalnih proizvođača smilja koji su sa nama nesebično dijelili svoja iskustva, omogućili nam snimanja na svojim parcelama i destilerijama. U ime cijeloga tima svima se iskreno zahvaljujemo. Priručniku smo dali naslov „Ekološka proizvodnja smilja i eteričnoga ulja“ – dosadašnje spoznaje. Zašto upravo ovakav naslov i zašto dodatak?? S obzirom da se intenzivna sadanja smilja događa svega nekoliko godina mišljenja smo da u ovoj proizvodnji moramo ostati u okvirima i načelima ekološke proizvodnje. Pored zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u FBiH („Službene novine FBIH“, broj 72/16) našim proizvođačima preporučujemo zakonsku regulativu Europske unije (regulativa EC 834/2007). Iako postoje poteškoće u proizvodnji (pojava bolesti i štetočina), jednostavno ne postoji još uvijek niti jedno zaštitno sredstvo koje je registrirano za primjenu na smilju i to je još jedna veliki razlog zašto preporučujemo o(p)stanak ove proizvodnje u ekološkim okvirima. Dodatak naslovu – dosadašnje spoznaje smo stavili iz razloga što želimo poručiti proizvođačima da priručnik sadrži uglavnom sve dosadašnje spoznaje u proizvodnji smilja i eteričnoga ulja. Prve rezultate pokusa koji su postavljeni očekujemo za 2 -3 godine kada ćemo, nadamo se, ponovo izdati novi priručnik obogaćen novim spoznajama u proizvodnji smilja i eteričnoga ulja. Priručnik može poslužiti proizvođačima smilja i eteričnoga ulja, ali i svima koji su zainteresirani za ovu kulturu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split