Pregled bibliografske jedinice broj: 846093
STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE
STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE // 4. međunarodni kongres nutricionista
Zadar, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 846093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE
(STRENGTH2FOOD: IMPROVEMENT OF SUSTAINABLE SCHOOL MEALS AND FRESH FRUIT AND VEGETABLE INTAKE IN SCHOOL CHILDREN)
Autori
Colić Barić, Irena ; Bituh, Martina ; Brečić, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
4. međunarodni kongres nutricionista
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 11.11.2016. - 13.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
održiva prehrana; školski obroci; školski vrtovi; voće i povrće
(sustainable nutrition; school meals; school gardens; fruit and vegetable)
Sažetak
Cilj petogodišnjeg europskog projekta Strength2Food je unaprijediti učinkovitost europskih politika kvalitete hrane i javnu nabavu hrane. Pri tome će se provesti procesi istraživanja, inoviranja i demonstriranja kako bi se potaknulo korištenje kratkih kanala distribucije hrane s osobitim naglaskom na voće i povrće (svježe, sezonsko, lokalno, ekološko). U navedenom projektu dio hrvatskog projektnog tima provesti će dva istraživanja. Prvo istraživanje ima za cilj procijeniti utjecaj 4 modela javne nabave hrane na kvalitetu školskih obroka u 5 zemalja te procijeniti gubitak/bacanje hrane i razloge odbijanja školskih obroka. Drugo istraživanje provodit će se kao pilot istraživanje kojim će se po prvi puta kroz trogodišnje praćenje procijeniti utjecaj školskih vrtova i edukacije na prehranu, prehrambene navike školske djece. Cilj je promicati pravilnu prehranu i ukazati na značaj regionalne, sezonske i ekološke hrane. U istraživanje će biti uključena djeca u dobi od 7 do 10 godina iz osnovnih škola s i bez školskih vrtova s područja zagrebačke županije. Obradom školskih jelovnika utvrdit će se energetska i nutritivna vrijednost školskih obroka, unos i zastupljenost/frekvencija jela zasnovanih na namirnicama životinjskog i biljnog podrijetla, osobito s obzirom na unos svježeg/sezonskog/lokalnog/ekološkog voća i povrća. Dijetetičkim i antropometrijskim metodama utvrdit će se prehrambene navike i stupanj uhranjenosti djece. U pilot istraživanju edukacije djece provest će putem seminara i radionica uporabom inteligentnih digitalnih igara i inteligentnih digitalnih priča razvijenih unutar europskog projekta Erasmus+ (EduForHealth). Rezultati ovog istraživanja pridonijeli bi boljem razumijevanju i mogućem poboljšanju stanja povezanog s unosom svježeg povrća i voća u školske djece u Hrvatskoj, ali i zemljama iz okruženja. Rezultati ovog istraživanja mogli bi poslužiti kao osnova za izradu strategija i modela kojima bi se poticalo škole na nabavu lokalnog, ekološkog te lokalno-ekološkog uzgojenog voća i povrća. Nadalje, doprinos projekta bi bio u poticanju uspostavljanja školskih vrtova u kojima bi kroz radionice djeca mogla biti uključena u uzgajanje povrća i voća na izravan način putem upoznavanja neposrednog prirodnog okruženja. Navedeno je povezano i sa odgojnom komponentom: uključivanje djece u procese uzgoja i ujedno edukaciju o sezonskom, lokalnom i organskom svježem povrću i voću putem igara, radionica i drugih aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb