Pregled bibliografske jedinice broj: 845914
Kakvoća mišićnog tkiva švedskog landrasa prema razini mesnatosti svinjskih polovica
Kakvoća mišićnog tkiva švedskog landrasa prema razini mesnatosti svinjskih polovica // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 53 (1999), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 845914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća mišićnog tkiva švedskog landrasa prema razini mesnatosti svinjskih polovica
(Quality of Swedish Landrace muscle tissue according to swine carcass meatness level)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 53
(1999), 1;
3-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Kakvoća mesa; švedski landras; mesnatost
(Meat quality; Swedish Landrace; conformation)
Sažetak
Za klaoničku industriju od značenja je ne samo količina već i kakvoća svinjskog mesa u polovicama. Mnogi istraživači pokazuju da su količina i kakvoća mesa u polovicama u antagonostičkom odnosu. Na primjeru švedskog landrasa analizirana je kakvoća mišićnog tkiva (MLD-a) porijeklom od polovica više i niže razine mesnatosti (52, 60 i 62, 55%). Pokazatelji kakvoće mišićnog tkiva dugog leđnog mišića (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, konzistencija, boja) švedskog landrasa bili su nepovoljniji kod svinjskih polovica više mesnatosti u odnosu na one kod svinjskih polovica niže mesnatosti. Utvrđena je povezanost (r) identičnog smjera, ali različite jakosti, između pH1 (pH2) i sposobnosti vezanja vode, konzistencije i boje mesa kod obje skupine polovica švedskog landrasa. Regresijskom analizom pH1 i pH2 na ostale istraživane pokazatelje kakvoće mišićnog tkiva izračunate su najbolje prilagođene linije kretanja pojava. Istraživanja pokazuju da i kod istog genotipa, pri različitoj mesnatosti, kakvoća mišićnog tkiva može biti različita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek