Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845903

Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima


Martinić, Mirna
Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 845903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima
(Sensory analysis and the presence of gluten in candy products)

Autori
Martinić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2016

Stranica
55

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Kujundžić, Diana

Ključne riječi
Alergija; Bombonski proizvodi; Celijakija; ELISA-testovi; Gluten
(Allergies; Candy products; Celiac disease; ELISA tests; Gluten)

Sažetak
Bombonski proizvodi popularni su konditorski proizvodi, čija proizvodnja i konzumacija posljednih godina bilježi stalan porast. Popularnost ove skupine proizvoda može se pripisati atraktivnosti oblika, boja, okusa, punjenja i sl. Iako bombonski proizvodi u recepturi uglavnom ne sadrže gluten, zbog mogućnosti kontaminacije tijekom proizvodnog procesa, udjel glutena u istima potrebno je kontinuirano ispitivati. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je, referentnim analitičkim ELISA testovima odrediti udjel glutena u bombonskim proizvodima i šećernim sirupima, korištenima u njihovoj proizvodnji te provjeriti točnost korelacije udjela glutena i navoda „može sadržavati gluten“ koja se nalazi na deklaraciji pakovina. U tu svrhu primjenom 2 referentna ELISA testa ispitano je 17 bombonskih proizvoda i 2 sirupa. Provela se i senzorska analiza ispitivanih bombonskih proizvoda te anketa kojom se ispitala upoznatost pojedinaca s označavanjem i razumijevanjem navođenja alergena na deklaracijama. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da su među ispitivanim bombonskim proizvodima samo u 2 vrste voćnih karamela određeni udjeli glutena viši od 20 mg kg-1, što potvrđuje opravdanost određivanja glutena u ovim konditorskim proizvodima. Iako samo mali broj ispitanika čita informacije o alergenima na deklaraciji pakovina, rezultati anketa pokazali su da većina ispitanika smatra da je nužna edukacija i istaknutije navođenje alergena na deklaracijama kako bi se rizik od konzumiranja hrane, kao potencijalnim izvorima alergena, sveo na najmanju moguću mjeru.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Diana Kujundžić (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinić, Mirna
Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Martinić, M. (2016) 'Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martini\'{c}, Mirna}, year = {2016}, pages = {55}, keywords = {Alergija, Bombonski proizvodi, Celijakija, ELISA-testovi, Gluten}, title = {Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima}, keyword = {Alergija, Bombonski proizvodi, Celijakija, ELISA-testovi, Gluten}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martini\'{c}, Mirna}, year = {2016}, pages = {55}, keywords = {Allergies, Candy products, Celiac disease, ELISA tests, Gluten}, title = {Sensory analysis and the presence of gluten in candy products}, keyword = {Allergies, Candy products, Celiac disease, ELISA tests, Gluten}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font