Pregled bibliografske jedinice broj: 845888
Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji
Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 6; 522-525 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 845888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji
(Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia)
Autori
Prišenk, Jernej ; Grgić, Ivo ; Janžekovič, Marjan ; Prezelj, Marko ; Bratić, Vjekoslav ; Turk, Jernej
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18
(2016), 6;
522-525
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Ekonometrijska analiza, potražnja za mesom, dohodovna elastičnost potražnje
(Econometric analysis ; meat demand ; income/expenditure elasticities)
Sažetak
Ova empirijska analiza prikazuje osnovne trendove potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom preradi u razdoblju od 2007. do 2012. godine, s posebnim osvrtom na 2007., 2010. i 2012. godinu. Istraživanje se temelji na primjeni Engelova zakona koji objašnjava ovisnost potražnje za hranom s obzirom na raspoloživi dohodak, dok ostale čimbenike pretpostavlja konstantnim – „ceteris paribus“. Rezultati ekonometrijskog modeliranja prikazuju procjene dohodovne elastičnosti potražnje za mesom. Njihove se vrijednosti kreću između 0, 1 i 0, 5, što pokazuje da je potražnja za mesom u Sloveniji dohodovno neelastična. Ipak, govedina, svinjetina i meso peradi pokazuju uobičajena obilježja tržišne robe tijekom cijelog analiziranog razdoblja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
Napomena
Članak je dostupan na engleskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku (https://hrcak.srce.hr/172144)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za javne financije, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record