Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845886

Fenotipske značajke švedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon


Senčić, Đuro; Šperanda, Tomislav; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela; Antunović, Boris
Fenotipske značajke švedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, (53) (1999), (6); (403)-(409) (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 845886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenotipske značajke švedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon
(Phenotypic characteristics of Swedish Landrace pigs in Bacon-Fattening according to sex)

Autori
Senčić, Đuro ; Šperanda, Tomislav ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela ; Antunović, Boris

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) (53) (1999), (6); (403)-(409)

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Švedski landras; fenotipske značajke; tov bekon
(Swedish Landrace; phenotypic characteristics; bacon-fattening)

Sažetak
Proizvodni potencijal svinja neprekidno se mijenja pod utjecajem različitih selekcijskih i uzgojnih postupaka. Zbog toga je testiranje proizvodnog (genetskog) potencijala različitih genotipova svinja kontinuirani proces. Istraživanje je provedeno sa skupinom nekastriranih muških grla (nerastića) i skupinom ženskih nekastriranih grla (nazimica) švedskog landrasa. U svakoj skupini bilo je 15 životinja, a izabrane su slučajno, po jedno muško i žensko prase iz 15 legala. Tov svinja je trajao 95 dana. Svinje su uzimale hranu ad libitum. Disekcija svinjskih polovica obavljena je metodom po Wenigeru i sur. (1963.).Tijekom tova od 30 kg do 90 kg tjelesne mase, nerastići su u odnosu na nazimice imali bolji dnevni prirast (660 g : 640 g), veću mesnatost polovica (56, 92% : 54, 53%), i u njima manji udio leđnog dijela (14, 83% : 18, 94%), a veći udio plećki (15, 02% : 13, 29%). Debljina leđne slanine mjerena u razini između 10. i 11. rebra bila je bolji indikator mesnatosti kod nerastića i nazimica (r=0, 703** i r=0, 863**) od debljine slanine iza posljednjeg rebra i površine presjeka MLD-a na istim mjestima. Fenotipsko očitovanje rasta i klaoničke kakvoće švedskog landrasa razlikuje se po spolovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Šperanda, Tomislav; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela; Antunović, Boris
Fenotipske značajke švedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, (53) (1999), (6); (403)-(409) (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Šperanda, T., Antunović, Z., Šperanda, M. & Antunović, B. (1999) Fenotipske značajke švedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, (53) ((6)), (403)-(409).
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}peranda, Tomislav and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela and Antunovi\'{c}, Boris}, year = {1999}, pages = {(403)-(409)}, keywords = {\v{S}vedski landras, fenotipske zna\v{c}ajke, tov bekon}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {(53)}, number = {(6)}, issn = {0351-0832}, title = {Fenotipske zna\v{c}ajke \v{s}vedskog landrasa prema spolu u tovu za bacon}, keyword = {\v{S}vedski landras, fenotipske zna\v{c}ajke, tov bekon} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}peranda, Tomislav and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela and Antunovi\'{c}, Boris}, year = {1999}, pages = {(403)-(409)}, keywords = {Swedish Landrace, phenotypic characteristics, bacon-fattening}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {(53)}, number = {(6)}, issn = {0351-0832}, title = {Phenotypic characteristics of Swedish Landrace pigs in Bacon-Fattening according to sex}, keyword = {Swedish Landrace, phenotypic characteristics, bacon-fattening} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font