Pregled bibliografske jedinice broj: 845853
ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI // 3. kongres sanitarne profesije
Opatija, Hrvatska, 2016. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 845853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
(THE ROLE OF PUBLIC HEALTH IN PRESCHOOLCHILDREN DIET)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana, Radeta, Anica ; Klečina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
3. kongres sanitarne profesije
/ - , 2016
Skup
3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.11.2016. - 04.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; djeca predškolske dobi; javno zdravstvo
(nutrition; pre-school children; public health)
Sažetak
UVOD Jedna od glavnih uloga javnog zdravstva je osiguranje zdravlja a kvaliteta prehrane je neraskidivo vezana uz stanje našeg organizma i pojavu bolesti. Pravilna prehrana djece predškolske dobi treba energetski, hranjivo i zdravstveno odgovarati djeci te imati pozitivan i izravan utjecaj na cjelovit rast i razvoj djeteta. Nepravilna i neodgovarajuća prehrana u dječje doba može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje te izazvati pretilost i niz kroničnih nezaraznih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Pravilan izbor namirnica te stručna izrada dnevnih jelovnika osigurava kvalitetnu prehranu ali i stvara pravilne prehrambene navike od najranije dobi. Cilj rada je prikazati kvalitetu prehrane u dječjim vrtićima Primorsko-goranske županije. MATERIJALI I METODE Tijekom posljednjih trideset godina u vrtićima PGŽ izrađuju se jelovnici na temelju energetskih i prehrambenih preporuka djece predškolske dobi u skladu s hrvatskim preporukama. Jelovnik se izrađuje za dva perioda: jesen-zima i proljeće – ljeto u četiri različita tipa koji se izmjenjuju svakog tjedna u mjesecu. Metodom duplih obroka provodi se zdravstvena kontrola prehrane, koja obuhvaća energetsku i hranjivu vrijednost cjelodnevnih obroka hrane s obzirom na preporuke. REZULTATI I RASPRAVA Rezultati dobiveni kontinuiranim praćenjem kvalitete prehrane pokazali su da izrada jelovnika i praćenje primjene istih utječe na kvalitetu prehrane. Prosječna energetska vrijednost obroka kao i prosječna zastupljenost hranjivih tvari (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) u energetskoj strukturi obroka bila je u skladu s preporukama za prehranu djece predškolske dobi. ZAKLJUČAK Putem edukacija postignuta je veća uključenost i aktivno sudjelovanje roditelja kroz različite oblike rada te transparentnost jelovnika i receptura. Uloga sanitarnog inženjera u kreiranju pravilno sastavljenog jelovnika i kontinuirano praćenje kvalitete prehrane djece predškolske dobi dovelo je do unapređenja prehrane u ovim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita