Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845843

Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska


Paić, Slaven
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 845843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska
(Aroma composition of Malvazija istarska wine)

Autori
Paić, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.05

Godina
2001

Stranica
70

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
aroma; korelacija; plinska kromatografija; senzorska analiza
(aroma; correlation; GC; sensory analysis; wine)

Sažetak
Za istraživanja u ovom radu odabrani su uzorci vina Malvtija istarska, deklarirani kao kvalitetna vina s geografskim podrijetlom, godina berbe 1999. Primjenom standardnih metoda analize određene su fizikalno-kemijske značajke kakvoće (volumni udio alkohola, udio ukupnog ekstrakta, ekstrakta bez šećera , ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ukupnog i slobodnog SO2, reducirajućih tvari i pH. Za procjenu senzorske kakvoće uzoraka odabrana je metoda po Buxbaumu. Udio pojedinih sastojaka arome (etil-propionatttt, i-amilni alkohol, etil-oktanoat, etil-heksanoat, i-amil acetat, diacetil, etil-laktat, acetaldehid, etil-acetat) određen je metodom plinske kromatografije s "headspace" uzorkivačem. Na temelju rezultata plinsko-kromatografske analize, utvrđeno je da vinaa sorte malvazija istarska sadrže različit udio pojedinih sastojaka arome. Na osnovu podataka za udio pojedinih komponenatanarome i senzorsku ocjenu vina, utvrđena je negativna korelacija između senzorske ocjene i udjela etil-acetata i i-amilnog alkohola. Kod ostalih komponenata aroma taj odnos, pri ovim uvjetima analize nije utvrđen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paić, Slaven
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Paić, S. (2001) 'Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pai\'{c}, Slaven}, year = {2001}, pages = {70}, keywords = {aroma, korelacija, plinska kromatografija, senzorska analiza}, title = {Odre\djivanje tvari arome vina Malvazija istarska}, keyword = {aroma, korelacija, plinska kromatografija, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pai\'{c}, Slaven}, year = {2001}, pages = {70}, keywords = {aroma, correlation, GC, sensory analysis, wine}, title = {Aroma composition of Malvazija istarska wine}, keyword = {aroma, correlation, GC, sensory analysis, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font