Pregled bibliografske jedinice broj: 845843
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 845843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje tvari arome vina Malvazija istarska
(Aroma composition of Malvazija istarska wine)
Autori
Paić, Slaven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.05
Godina
2001
Stranica
70
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
aroma; korelacija; plinska kromatografija; senzorska analiza
(aroma; correlation; GC; sensory analysis; wine)
Sažetak
Za istraživanja u ovom radu odabrani su uzorci vina Malvtija istarska, deklarirani kao kvalitetna vina s geografskim podrijetlom, godina berbe 1999. Primjenom standardnih metoda analize određene su fizikalno-kemijske značajke kakvoće (volumni udio alkohola, udio ukupnog ekstrakta, ekstrakta bez šećera , ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ukupnog i slobodnog SO2, reducirajućih tvari i pH. Za procjenu senzorske kakvoće uzoraka odabrana je metoda po Buxbaumu. Udio pojedinih sastojaka arome (etil-propionatttt, i-amilni alkohol, etil-oktanoat, etil-heksanoat, i-amil acetat, diacetil, etil-laktat, acetaldehid, etil-acetat) određen je metodom plinske kromatografije s "headspace" uzorkivačem. Na temelju rezultata plinsko-kromatografske analize, utvrđeno je da vinaa sorte malvazija istarska sadrže različit udio pojedinih sastojaka arome. Na osnovu podataka za udio pojedinih komponenatanarome i senzorsku ocjenu vina, utvrđena je negativna korelacija između senzorske ocjene i udjela etil-acetata i i-amilnog alkohola. Kod ostalih komponenata aroma taj odnos, pri ovim uvjetima analize nije utvrđen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija