Pregled bibliografske jedinice broj: 84550
Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja
Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 84550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja
(Quality of muscle and fat tissues at hogs of Turopolje pig breed)
Autori
Tkalčević, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2002
Stranica
57
Mentor
Đikić, Marija
Neposredni voditelj
Đikić, Marija
Ključne riječi
mišićno i masno tkivo; Turopoljska pasmina svinja
(muscle and fat tissues; Turopolje pig breed)
Sažetak
Analizom udjela IMM-i u MLD-u, te masti u leđnoj slanini kao i sastav masti, odnosno udjeli zasićenih, mononezasićenih te polinezasićenih masnih kiselina, u polovicama tovljenika Turopoljske pasmine (T) i križanaca modernih genotipova svinja s Turopoljskom pasminom (CLT) proizvedenih u otvorenom sustavu držanja biocenoze šume hrasta lužnjaka i močvarnih livada po staroj hrvatskoj tehnologiji niskog inputa hrane u ekosustav utvrđeno je: Udjeli IMM-i u MLD-u kod tovljenika Turopoljske pasmine od 3,03% su nešto viši od standarda (1,5-2%) koje, kao optimalne za kakvoću mesa, navodi najnovija literatura dok dobiveni rezultati na križancima CLT od 3,95% ukazuju na potrebu daljnjih istraživanja kao što su klaoničke mase tovljenika, te u križanja Turopoljske svinje s drugim modernim genotipovima svinja držanih u otvorenim i zatvorenim sustavima držanja. Visoki udjeli masti u leđnoj slanini tovljenika T od 92,98% i CLT od 90,80%, te vrijednosti jodnih brojeva 65,60 i 64,28 ukazuju na srednju tvrdoću konzistencije masti i veću sposobnost taloženja kapljica masti u vezivnom tkivu. Kod tovljenika Turopoljske pasmine i križanaca utvrđeni postotni udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u IMM-i MLD-a od 39,61, 54,84 i 5,55 kod Turopoljske pasmine, te 40,15, 52,92 i 6,93 kod križanaca ukazuju na slabiju dijetetsku vrijednost mesa. Postotni udjeli masnih kiselina u leđnoj slanini od 37,05, 50,70 i 12,25 kod Turopoljske, te 37,96, 54,43 i 10,61 kod križanaca ukazuju da je mast bolje dijetetske vrijednosti u odnosu na moderne genotipove tovljenika iz industrijskog uzgoja. Utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije ukazuju da bi povećanjem IMM-i u MLD-u svinja ispitivanih skupina došlo do smanjenja zasićenih masnih kiselina, a povećanja mononezasićenih masnih kiselina, dok bi povećanje polinezasićenih masnih kiselina uslijedilo kod križanaca, a smanjenje kod Turopoljske pasmine. Utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije između udjela masti u leđnoj slanini i zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, premda utvrđeni na malom broju uzoraka, različitog su smjera kod istraživanih skupina. Stoga dobiveni rezultati zahtijevaju daljnja istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo
POVEZANOST RADA