Pregled bibliografske jedinice broj: 845415
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 57 (2016), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 845415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi
janjadi u ekološkom uzgoju
(The use of pumkin seed cake in the diets of lambs
in organic farming)
Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Steiner, Zvonimir ; Klir, Željka ; Matanić, Ivica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 57
(2016), 1;
3-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve ; janjad ; ekološki uzgoj ; proizvodna svojstva
(pumpkin seed cake ; lambs ; organic farming ; production traits)
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost primjene pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju. Istraživanje je provedeno na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji s 36 janjadi pasmine Merinolandschaf u dobi od 70 dana. Janjad je hranjena krmnim smjesama gdje je u pokusnim skupinama djelomično smanjen udio sojine sačme i dodana pogača sjemenki bundeve u pokusnoj skupini I 10%, a u pokusnoj skupini II 15%. Janjad je sijeno i vodu konzumirala po volji. Pokus je trajao 30 dana. Držanje i hranidba janjadi bili su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda. Vaganje i uzimanje tjelesnih mjera te indeksa tjelesne kondicije janjadi provedeno je na početku i na kraju istraživanja. Uzimanje tjelesnih mjera (visina grebena, dužina trupa, opseg prsa, opseg cjevanice, dužina trupa, širina prsa, dubina prsa, dužina i opseg buta) provedeno je lydtinovim štapom i stočnom vrpcom. Nakon toga, izračunati su prosječni dnevni prirasti janjadi te indeksi tjelesne razvijenosti (anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, tjelesne kompaktnosti, mišićavosti i tjelesne kondicije). Na temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da je opravdana primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju s obzirom na utvrđene odlike rasta i tjelesne razvijenosti u janjadi koja je konzumirala smjesu s dodatkom pogače sjemenki bundeve. Daljnja istraživanja potrebno je proširiti i na utvrđivanje metaboličkih promjena u organizmu i masnokiselinskog sastava mesa janjadi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivica Matanić
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Željka Klir
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- Nutrition Abstract and Review (CAB International), Referativny Zhumal, World translations indeks