Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845415

Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju


Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Sičaja, Vinko; Steiner, Zvonimir; Klir, Željka; Matanić, Ivica
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 57 (2016), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 845415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju
(The use of pumkin seed cake in the diets of lambs in organic farming)

Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Steiner, Zvonimir ; Klir, Željka ; Matanić, Ivica

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 57 (2016), 1; 3-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve ; janjad ; ekološki uzgoj ; proizvodna svojstva
(pumpkin seed cake ; lambs ; organic farming ; production traits)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost primjene pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju. Istraživanje je provedeno na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji s 36 janjadi pasmine Merinolandschaf u dobi od 70 dana. Janjad je hranjena krmnim smjesama gdje je u pokusnim skupinama djelomično smanjen udio sojine sačme i dodana pogača sjemenki bundeve u pokusnoj skupini I 10%, a u pokusnoj skupini II 15%. Janjad je sijeno i vodu konzumirala po volji. Pokus je trajao 30 dana. Držanje i hranidba janjadi bili su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda. Vaganje i uzimanje tjelesnih mjera te indeksa tjelesne kondicije janjadi provedeno je na početku i na kraju istraživanja. Uzimanje tjelesnih mjera (visina grebena, dužina trupa, opseg prsa, opseg cjevanice, dužina trupa, širina prsa, dubina prsa, dužina i opseg buta) provedeno je lydtinovim štapom i stočnom vrpcom. Nakon toga, izračunati su prosječni dnevni prirasti janjadi te indeksi tjelesne razvijenosti (anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, tjelesne kompaktnosti, mišićavosti i tjelesne kondicije). Na temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da je opravdana primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju s obzirom na utvrđene odlike rasta i tjelesne razvijenosti u janjadi koja je konzumirala smjesu s dodatkom pogače sjemenki bundeve. Daljnja istraživanja potrebno je proširiti i na utvrđivanje metaboličkih promjena u organizmu i masnokiselinskog sastava mesa janjadi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Sičaja, Vinko; Steiner, Zvonimir; Klir, Željka; Matanić, Ivica
Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 57 (2016), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Antunović, Z., Novoselec, J., Sičaja, V., Steiner, Z., Klir, Ž. & Matanić, I. (2016) Primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 57 (1), 3-9.
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Si\v{c}aja, Vinko and Steiner, Zvonimir and Klir, \v{Z}eljka and Matani\'{c}, Ivica}, year = {2016}, pages = {3-9}, keywords = {poga\v{c}a sjemenki bundeve, janjad, ekolo\v{s}ki uzgoj, proizvodna svojstva}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Primjena poga\v{c}e sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekolo\v{s}kom uzgoju}, keyword = {poga\v{c}a sjemenki bundeve, janjad, ekolo\v{s}ki uzgoj, proizvodna svojstva} }
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Si\v{c}aja, Vinko and Steiner, Zvonimir and Klir, \v{Z}eljka and Matani\'{c}, Ivica}, year = {2016}, pages = {3-9}, keywords = {pumpkin seed cake, lambs, organic farming, production traits}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {The use of pumkin seed cake in the diets of lambs in organic farming}, keyword = {pumpkin seed cake, lambs, organic farming, production traits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • Nutrition Abstract and Review (CAB International), Referativny Zhumal, World translations indeks





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font