Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845395

Specifičnosti prehrane kod sportaša


Verbanac, Donatella
Specifičnosti prehrane kod sportaša // Budućnost muskuloskeletnog zdravlja 2016 / Vukičević, Slobodan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 845395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Specifičnosti prehrane kod sportaša
(Sports nutrition - specificities)

Autori
Verbanac, Donatella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Izvornik
Budućnost muskuloskeletnog zdravlja 2016 / Vukičević, Slobodan - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2016

Skup
Budućnost muskuloskeletnog zdravlja 2016

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prehrana; sport; proteini; ugljikohidrati; lipidi; minerali; vitamini;
(nutrition; sports; proteins; carbohydrates; lipids; minerals; vitamins; recovery window after trainning)

Sažetak
Kako bi poboljšali izvedbu, profesionalni sportaši i rekreativci morali bi se pridržavati posebno sastavljenog plana prehrane, a svaki obrok bi morao sadržavati šest osnovnih tvari: proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine, minerale i vodu. Optimizirana i balansirana prehrana tijelo opskrbljuje dovoljnom količinom energije, ugljikohidrata i proteina kako bi se osigurala konstantna izvedba u vježbanju i sportu. Ipak, preporuke o količini i unosu namirnica individualno se kroje za svakog sportaša, po mogućnosti od strane educiranog nutricionista u svrhu postizanja optimalne izvedbe. Sportski se nutricionisti trebaju usredotočiti i na dugoročno zdravlje sportaša te u svoj rad uključiti i smjernice preventivne prehrane – napose u razdobljima odmora kada sportska izvedba ne predstavlja prioritet. Korištenje nadomjestaka prehrani kod sportaša i rekreativaca je općeprihvaćeno, no isti bi se morali koristiti s oprezom (posebice kako bi se izbjeglo kršenje pravila o dopingu) te kao dio općeg plana prehrane.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella
Specifičnosti prehrane kod sportaša // Budućnost muskuloskeletnog zdravlja 2016 / Vukičević, Slobodan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
Verbanac, D. (2016) Specifičnosti prehrane kod sportaša. U: Vukičević, S. (ur.)Budućnost muskuloskeletnog zdravlja 2016.
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Vuki\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2016}, keywords = {prehrana, sport, proteini, ugljikohidrati, lipidi, minerali, vitamini, }, title = {Specifi\v{c}nosti prehrane kod sporta\v{s}a}, keyword = {prehrana, sport, proteini, ugljikohidrati, lipidi, minerali, vitamini, }, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Vuki\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2016}, keywords = {nutrition, sports, proteins, carbohydrates, lipids, minerals, vitamins, recovery window after trainning}, title = {Sports nutrition - specificities}, keyword = {nutrition, sports, proteins, carbohydrates, lipids, minerals, vitamins, recovery window after trainning}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font